Het brilrecept: alle belangrijke informatie op een rij

Iedere brildrager heeft er één: een brilrecept. Een brilrecept is een formulier met uw correctiewaarden en andere relevante gegevens/waarden. Het brilrecept wordt ingevuld door uw opticien. Hieronder leggen we uit hoe u uw brilrecept moet lezen.

Op het brilrecept staan alle waarden die u nodig heeft voor het laten vervaardigen van een bril of zonnebril op sterkte. Bij voorkeur heeft u het brilrecept altijd in uw portemonnee. Gaat uw bril bijvoorbeeld op vakantie kapot, heeft u uw waarden gewoon bij de hand. Ook online bestellen verloopt met de pas snel en eevoudig. Om een optimaal zicht te garanderen, is het belangrijk dat u uw ogen regelmatig laat meten. U houdt uw waarden op die manier up-to-date.Info: Hoe duur is een brilrecept?
Over het algemeen is de pas gratis. Koopt u een nieuwe bril, krijgt u het brilrecept er kosteloos bij. Als uw waarden voor het eerst of opnieuw bepaald worden, kunnen er echter kosten in rekening worden gebracht.

De brilrecept-encyclopedie: alle gegevens uitgelegd

Basisgegevens

Onder de basisgegevens vallen: informatie over de sterkte, het materiaal van het glas, het montuur en de datum van de afwerking. Bovendien treft u de volgende letters aan op uw brilrecept:


 • R voor rechteroog
 • L voor linkeroog

 • Correctiewaarden

  De correctiewaarden zijn de waarden die uw opticien nodig heeft om uw bril optimaal te kunnen afstemmen op uw behoeften. Dit zijn:


  SPH (Sfeer)

  De sfeer geeft de bijziendheid of verziendheid uitgedrukt in dioptrieën weer. De sfeer geeft daarmee de sterkte weer. Minwaarden verwijzen naar bijzienheid (in het brilrecept aangeduid met een ‘-‘ voor het getal), pluswaarden verwijzen naar verziendheid (aangeduid met een ‘-‘ voor het getal). Er geldt: Hoe hoger de dioptriewaarde, hoe hoger de sterkte en daarmee dus de oogafwijking.


  De sterkte wordt altijd aangegeven in eenheden van 0,25 dioptrieën: 0,25/0,5/0,75/1, etc. De waarden van het rechteroog worden daarbij gemarkeerd met een ‘R’, de waarden van het linkeroog met een ‘L’.


  C/Cyl (Cilinder) – alleen relevant bij een verkromd hoornvlies

  Na de Sph-waarde komt de cilinderwaarde, maar alleen als er sprake is van een verkromd hoornvlies (het zogenaamde ‘astigmatise’). De cilinder corrigeert voor de verkromming en optimaliseert daarmee het zicht. Cilinderwaarden worden in eenheden van 0,25 weergegeven en hebben een min- of plusteken.


  A/AS (As) – alleen relevant bij een verkromd hoornvlies

  De aswaarde hangt direct samen met de cilinderwaarde. Als een cilinderwaarde is opgegeven, moet ook een aswaarde worden ingevuld; als de cilinderwaarde ontbreekt, ontbreekt ook de aswaarde. De aswaarde geeft aan hoe de cilinder in het glas geplaatst moet worden om te corrigeren voor de hoornvliesverkromming. De waarde ligt tussen 0 en 180 graden en wordt weergegeven in eenheden van 1 – 0 en 180 graden staan, net als bij een circel, voor dezelfde waarde. Het linker- en rechteroog kunnen verschillende cilinder- en aswaarden hebben.


  PD (pupilafstand/oogafstand)

  De pupilafstand (in millimeters) is de afstand van het midden van de pupil tot het midden van de neusrug. De pupilafstand moet zo nauwkeurig mogelijk worden bepaald omdat het doorslaggevend is voor de kwaliteit van het zicht. Hoe hoger de benodigde correctie is, hoe preciezer er gemeten moet worden. Check dus voor de zekerheid altijd even of uw brilrecept een PD-waarde bevat.  Tip: Als uw PD-waarde ontbreekt op uw brilrecept, kunt u de waarde ook zelf thuis voor de spiegel bepalen. Laat de waarde, om fouten te voorkomen, echter altijd door een ander aflezen. Hoe u de waarde precies bepaalt, leest u hier.  ADD (additiewaarde) – alleen relevant voor multifocale brillen en leesbrillen

  De additiewaarde is relevant als u een multifocale bril of leesbril heeft. De additiewaarde geeft het verschil weer tussen de bijziendheids- en verziendheidswaarden en kan eenvoudig worden bepaald. Heeft u bijvoorbeeld een verziendheidswaarde van -1,5 dpt. en een bijziendheidswaarde van +1,0 dpt dan is het verschil, en daarmee de additiewaarde, 2,5 dpt.  Tip: Bent u uw brilrecept kwijt, neem dan contact op met de opticien die het recept heeft uitgeschreven. Hij heeft uw gegevens opgeslagen en kan een nieuw recept voor u vervaardigen. Vaak vindt u de gegevens ook op (oude) rekeningen.


Was deze informatie nuttig voor u?


Vragen?

Onze opticiens staan u graag te woord

Neem contact met ons op via:
service@misterspex.nl
Of bel gratis naar:

0800 380 06 77

Mister Spex nieuwsbrief

Altijd over aanbiedingen & trends
geïnformeerd zijn. Aanmelden en een 10% voucher ontvangen.

Veilig Winkelen & Betalen

Betaal via een versleutelde verbinding veilig met uw favoriete betalingsmethode.

Veilig Winkelen & Betaleng

Gratis verzending va. 39 €

Wij bezorgen gratis va. 39 € naar Nederland en België met DHL

Ontdek meer van Mister Spex

Exclusieve events, laatste trends en persoonlijk advies.


* Totaal van de reguliere shop prijs voor brilmontuur en de aanbevolen verkoopprijs (AVP) voor twee superontspiegelde Starvision enkelvoudige kunststof glazen (brekingsindex 1,5) incl. hard-coating verkrijgbaar op sterkte (Sph). + 6.0 / -6.0 dpt; Cil. + 2.0 / -2.0 dpt.

** Bij elk montuur zijn al superontspiegelde enkelvoudige kunststof glazen (brekingsindex 1,5) incl. hard-coating verkrijgbaar op sterkte (Sph). + 6.0 / -6.0 dpt; Cil. + 2.0 / -2.0 dpt bij de prijs inbegrepen.

De doorgestreepte prijs zonder AVP is de standaard verkoopprijs van Mister Spex.

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel