Terug naar het overzicht

Bril schoonmaken: zo moet het

Vingerafdrukken, gezichtscrèmes, vuil- en stofdeeltjes, en talg uit huid en wenkbrouwen: ze zetten zich gedurende de dag af op onze glazen en ons montuur. Het goed en regelmatig schoonmaken van de bril is dan ook erg belangrijk.

Veel brildragers maken hun glazen schoon met wat ze vinden binnen handbereik: een zakdoek, theedoek, de mouw van een blouse. Het lijkt onschuldig maar heeft in werkelijkheid een negatief effect op de levensduur van de bril en glazen. En dan te bedenken dat het heel makkelijk is om een bril goed te reinigen. Dat wil zeggen, als rekening wordt gehouden met onderstaande punten.

1. Hoe maak ik mijn bril goed schoon?

Schoonmaken van de bril: als het even snel moet

Gebruik een microvezeldoek of speciaal brillendoek. Vet en vocht worden op die manier verwijderd, maar een juiste, regelmatige reiniging vervangt het niet.

Voor de schoonmaak met een microvezeldoek geldt: verwijder grof vuil en stof eerst met water of door blazen. Op die manier worden krasjes op het glas voorkomen.

Schoonmaken van de bril: grondig en regelmatig

Hou de bril onder stromend water om het grofste vuil te verwijderen. Om de coating van de glazen niet te beschadigen, moet het water lauwwarm zijn. Wrijf daarna wat afwasmiddel met de vingers op de glazen - zachtjes, oefen niet teveel druk uit – en spoel de bril wederom af met lauwwarm water. Maak de bril vervolgens voorzichtig schoon met een microvezeldoekje. Leg het doek daarvoor over beide glazen en reinig ze met cirkelvormige bewegingen. Oefen wederom niet teveel druk uit. Heeft uw bril geen rand, hou de bril dan vast bij de beugels.

Praktische hulp

De meeste opticiens verkopen speciale reinigingsmiddelen voor de dagelijkse reiniging van de bril.

Bij sterk vervuilde glazen

Laat uw bril alle 4-6 maanden door de opticien reinigen met een speciaal ultrasoon apparaat. Over het algemeen is dit een kosteloze service. Natuurlijk kunt u ook zelf zo’n apparaat kopen.

Tip van de opticien: Laat u uw glazen voorzien van een lotus coating, hoeft u uw glazen minder vaak te reinigen.

2. Wat moet ik vermijden bij het schoonmaken van mijn bril?

Schadelijk materiaal

Kleding, zakdoeken, keukenrol en handdoeken zijn schadelijk voor de bril en zijn dus niet geschikt om mee schoon te maken.

Tip van de opticien: Maak uw bril niet schoon met een zakdoek!

Zakdoeken verplaatsen stofdeeltjes van de ene kant van de bril naar de andere kant en veroorzaken daarmee krassen. Het glas wordt daardoor steeds matter, waardoor het zicht steeds minder wordt. Zelfs krasjes die te klein zijn om met het blote oog waar te nemen kunnen oogirritaties veroorzaken.

Agressieve reinigingsmiddelen

Glasreinigers en overige agressieve reinigingsmiddelen beschadigen de glascoatings en de montuuroppervlakte.

Huidvriendelijke afwasmiddelen

Maak voor het schoonmaken van uw bril geen gebruik van huidvriendelijke afwasmiddelen. Deze bevatten een vettige balsem die strepen achterlaat op glazen.

Vochtige reinigingsdoekjes & vieze brillendoekjes

De meeste vochtige reinigingsdoeken bevatten alcohol: Alcohol beschadigt kunststofglazen. Gebruik ze dus niet voor het schoonmaken van uw bril.

Teveel druk

Oefen niet teveel druk uit want daarmee kan het montuur verbuigen of de glascoating beschadigd raken.

Wasmachine en vaatwasser

Doe uw bril nooit (NOOIT!) in de wasmachine of de vaatwasser. Het montuur kan verbuigen door de hitte en het afwasmiddel/wasmiddel kan krassen veroorzaken.

3. Hoe bewaar ik mijn bril?

Bawaar uw bril altijd in een brillenkoker, bij voorkeur gewikkeld in een microvezeldoek. Natuurlijk moet de koker schoon zijn. Bewaar het microvezeldoek ook in de brillenkoker. Op die manier kunnen stof- en vuildeeltjes zich er niet op vastzetten. Was het doekje eens in de zoveel tijd met een fijnwasmiddel (maar zonder wasverzachter) op maximaal 40 graden. Leg de bril buiten de brillenkoker altijd op de beugels en nooit op de glazen – dat veroorzaakt krassen en beschadigingen. Bewaar de bril ook nooit in uw broek- of jaszak.

DE NUMMER 1 ONLINE OPTICIEN VAN EUROPA

Vind je nieuwe favoriete bril
Dames

Dames

Brillen
Heren

Heren

Brillen
10%

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel