Terug naar het overzicht

Hoe kies ik de juiste glazen?

Nadat u een montuur heeft gekozen en uw ogen heeft laten meten, is het tijd om de juiste glazen te vinden. Het aanbod is bijna net zo groot als het aanbod aan monturen: U heeft de keuze tussen honderden glasvarianten met verschillende oppervlakteveredelingen. Uw opticien helpt u graag bij het maken van de juiste keuze.

Let op: Slechts 10% van alle brillenglazen zijn van klassiek mineraalglas (silicaat), 90% van alle brillenglazen zijn van kunststof (overwegend CR 39 en polycarbonaat). Kunststofglazen zijn lichter en breukvaster en gaan langer mee dan glazen van klassiek glas. Daar komt bij dat ze uv- en lichtstralen beter filteren.Om u te helpen bij het maken van uw keuze, hebben we de belangrijkste glastypen, -diktes en –veredelingen voor u op een rij gezet.

1. Welke glazen passen het beste bij me?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen enkelvoudige en meervoudige glazen:

Enkelvoudige glazen:

Enkelvoudige glazen corrigeren voor één type oogafwijking – bijziendheid (myopie), verziendheid (hyperopie) of ouderdomsverziendheid (presbyopie). Enkelvoudige glazen maken onderdeel uit van een enkelvoudige bril.

Meervoudige glazen:

De meest voorkomende meervoudige glazen van het moment zijn multifocale en dégressieve glazen. Bifocale of trifocale glazen worden steeds minder gebruikt; we bespreken ze hier daarom niet.

Multifocale glazen

Multifocale brillen worden over het algemeen gedragen door mensen vanaf veertig jaar. Multifocale brillen zijn aan te raden als u voor de verschillende afstanden (veraf, dichtbij) constant moet switchen tussen verschillende brillen of als u uw bril vaak op en af moet zetten.

Multifocale glazen corrigeren naast bijziendheid en verziendheid ook voor ouderdomsverziendheid en garanderen dat u dichtbij, veraf en op alle tussenliggende afstanden scherp ziet. De verschillende zichtvlakken gaan naadloos in elkaar over, wat inhoudt dat de overgang van boven naar beneden (dus van verziendheid naar bijziendheid) vloeiend verloopt. Multifocale glazen combineren de verschillende sterktes dus nagenoeg onopgemerkt, wat ze stukken aantrekkelijker maakt dan bifocale of trifocale glazen.

Dégressieve glazen

Dégressieve glazen worden met name gebruikt voor beeldschermbrillen en leesbrillen. Net als multifocale glazen hebben ze verschillende zichtvlakken die zonder breuklijn in elkaar overvloeien. Een verziendheidsdeel hebben ze echter niet: Dégressieve glazen hebben een bereik voor bijziendheid en een bereik voor tussenliggende afstanden. Ze zijn daarmee bijzonder geschikt voor bureauwerkzaamheden of als hobby-bril. Het zicht is immers optimaal op beeldscherm- en kamerafstand.

Let op: Omdat de focus van deze brillen ligt op de nabijheid, mag er niet mee autogereden worden.

2. Welke brekingsindex sluit het beste aan bij mijn correctiewaarden?

Hoe hoger de dioptriewaarde, hoe dikker het glas. Voor mensen met hoge correctiewaarden betekent dat dat de glazen – en daarmee de bril – relatief zwaar zijn. Het draagcomfort wordt daardoor significant verminderd. Naast drukplekken op de neus of achter de oren, kan dit leiden tot hoofdpijn en andere ongemakken.

De zogenaamde ‘brekingsindex’ speelt daarbij een belangrijke rol. Glazen met een hoge brekingsindex zijn bij gelijke sterkte dunner dan een standaardglas met een brekingsindex van 1,5.

De brekingsindex

De brekingsindex geeft de sterkte van de lichtbreking aan. Een hogere index betekent dat het binnenkomende licht sterker gebroken wordt: Een glas met een hogere brekingsindex kan daardoor dunner worden geslepen dan een glas met een lagere brekingsindex. Het materiaal van de glazen speelt ook een belangrijke rol. Zo ligt de brekingsindex van kunststof tussen 1,5 en 1,74 en die van mineraalglas (‘echt’ glas) tussen 1,5 en 1,9. Dit komt doordat mineraalglas een hogere dichtheid heeft dan kunststof en daardoor van nature dunner is. (het is echter ook zwaarder en breukgevoeliger, waardoor de meeste glazen tegenwoordig van kunststof worden vervaardigd)

In de volgende alinea’s treft u een overzicht aan van de verschillende brekingsindices:

Brekingsindex
Brekingsindex

Brekingsindex 1,5

Sferische standaardglazen met een brekingsindex van 1,5 zijn geschikt voor de correctie van minimale oogafwijkingen tot ±2,00 dpt. Voor hogere waarden zijn ze ongeschikt.

Brekingsindex 1,6

Bij dioptriewaarden van ±2,00 t/m ±4,00 worden glazen met een brekingsindex van 1,6 gebruikt. Ze zijn beduidend dunner en ongeveer 20% lichter dan standaardglazen.

Brekingsindex 1,67

Voor dioptriewaarden van ±4,00 t/m ±6,00 worden glazen met een brekingsindex van 1,67 aangeraden. Mensen met een hoge sterkte kunnen dankzij deze glazen toch profiteren van een optimaal draagcomfort en een optimale esthetiek, want ze zijn vele malen dunner en ongeveer 40% lichter dan de standaardglazen.

Brekingsindex 1,74

Glazen met een brekingsindex van 1,74 worden tegenwoordig in toenemende mate vervaardigd. Ze zijn twee keer zo dun als standaardglazen en worden aangeraden voor dioptriewaarden vanaf ±6,00.

Asferische glazen

Asferische glazen verbeteren de kwaliteit van het zicht en voorkomen een vertekende weergave aan de (glas)randen. Bij plusglazen voorkomen ze bovendien dat de ogen optisch sterk worden vergroot, bij minglazen dat ze sterk worden verkleind. De ogen zien er daardoor natuurlijker uit. Bij Mister Spex zijn glazen met een brekingsindex van 1,67 standaard asferisch.

Naar de merkbrillen

3. Welke veredelingen voldoen aan mijn wensen?

Glasveredelingen zijn speciale coatings van brillenglazen. Uw opticien helpt u om die veredelingen te vinden die passen bij uw bril en uw behoeftes. Bij Mister Spex zijn bepaalde veredelingen bovendien standaard en bij de prijs van het glas inbegrepen. Zo zijn bij Mister Spex super ontspiegeling, een extra kraswerende laag en een hoogwaardige uv-filter bij de prijs van de glazen inbegrepen.

Super ontspiegeling

Reduceert beeldscherm-, schijnwerper- en overige lichtreflecties op uw glazen.

Kraswerende laag

De extra breukvaste laag beschermt uw glazen tegen krassen.

Vuilafstotende laag

Het glas wordt bewerkt met een coating van doorzichtige lak, waardoor de oppervlakte stukken gladder wordt. Vuil, vet en water kunnen zich daardoor niet meer goed afzetten en worden afgestoten.

Tip: Lees meer over de glazen bij Mister Spex of neem contact op met ons team van ervaren opticiens: Alles wat u moet weten over onze kwaliteitsglazen

Het lotus-effect

Een lotus coating voorkomt dat vuil, water en vet zich vastzetten op de glazen. De oppervlakte van de laag en de antistatische werking zorgen ervoor dat u uw bril minder vaak hoeft schoon te maken. Het schoonmaken kost bovendien minder tijd en moeite.

Conclusie

Er bestaan talloze verschillende soorten glas. Vraag uw opticien welk type het beste bij u past. Samen met het juiste montuur garandeert het een optimaal zicht en draagcomfort.

DE NUMMER 1 ONLINE OPTICIEN VAN EUROPA

Vind je nieuwe favoriete bril
Dames

Dames

Brillen
Heren

Heren

Brillen
10%

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel