Terug naar het overzicht

Multifocale brillen uitgelegd

U bent dol op lezen maar kunt de letters van uw krant of boek steeds slechter zien, vooral als het donker wordt? Om niks te hoeven missen, houdt u de pagina’s steeds verder van u af, ook als dat eigenlijk niet meer gaat? Het is vaak het begin van de zogenaamde ‘ouderdomsverziendheid’.

Ouderdomsverziendheid kan worden gecorrigeerd met een multifocale bril, waarmee u zowel veraf als dichtbij – en, op alle tussenliggende afstanden – scherp ziet.

1. Wat zijn multifocale brillen?

Multifocale brillen zijn voorzien van speciale glazen die de verschillende sterktes vloeiend in elkaar laten overlopen. Dit maakt het mogelijk om met een multifocale bril op verschillende afstanden goed te zien.

2. Waarom en wanneer wordt een multifocale bril gedragen?

Iedereen krijgt er uiteindelijk mee te maken: ouderdomsverziendheid (ook wel ‘presbyopie’ genoemd). Over het algemeen treedt ouderdomsverziendheid op tussen ons 40e en 45e. Doordat de lens van ons oog steeds minder flexibel wordt en voorwerpen dichtbij niet meer goed scherp kan stellen, kunnen we dichtbij niet meer goed zien. Een leesbril is dan noodzakelijk, maar voor wie niet constant wil switchen tussen verschillende soorten brillen, is een multifocale bril een betere optie.

Wat is ouderdomsverziendheid?

Onze lenzen groeien continu, waardoor er steeds nieuwe lensvezels ontstaan. Die vezels kunnen echter niet weer worden afgevoerd. Het weefsel van de lenzen wordt steeds meer samengedrukt, waardoor de lenzen harder worden en aan elasticiteit inboeten. Om voorwerpen dichtbij scherp te kunnen zien, moet de kringspier die zich in het straalvormige lichaam bevindt, samentrekken. De aanhechting van lens en straalvormig lichaam wordt daardoor ontlast; de lens kan een bolle vorm aannemen. Kort gezegd: De lens moet zich kunnen krommen. Door het verlies aan elasticiteit wordt dit echter steeds moeilijker. Voorwerpen in de nabijheid kunnen daardoor alleen nog maar onduidelijk worden waargenomen. Er is dan sprake van ouderdomsverziendheid.

3. Hoe werken multifocale brillen?

Het bovenste deel van een multifocaal glas corrigeert voor verziendheid, het onderste voor bijziendheid. Daartussen ligt het deel dat vloeiend zorgt voor een helder zicht. Omdat de randgebieden van een multifocaal glas wat onscherper zijn, zijn glazen met een uitgebreid gezichtsveld ontworpen: de onscherpe delen worden daarmee geminimaliseerd. Hoe hoogwaardiger de glazen, hoe kleiner het onscherpe deel.

Enkelvoudig vs multifocaal
Enkelvoudig vs multifocaal

Multifocale brillen hebben bij voorkeur een wat groter montuur. Op die manier krijgen de verschillende sterkte-zones voldoende ruimte. Bij Mister Spex treft u ruim 4.000 verschillende modellen aan die verglaasd kunnen worden als multifocale variant. U bekijkt de multifocale brillen hier.

4. Waar moet ik bij multifocale glazen rekening mee houden?

Bij een multifocale bril lopen de verschillende sterktes vloeiend in elkaar over. Omdat de randen vaak wat minder scherp zijn, zijn glazen met een uitgebreid gezichtsveld ontworpen. Het gezichtsveld is, afhankelijk van de individuele correctiewaarden, tot 60 procent groter dan bij standaard multifocale glazen.

Bij Mister Spex heeft u de keuze tussen multifocale glazen met een normaal, uitgebreid of maximaal gezichtsveld.

Normaal gezichtsveld
Normaal gezichtsveld

Normaal gezichtsveld

Multifocale glazen met een normaal gezichtsveld zijn optimaal voor brildragers met een kleine afwijking (t/m ±2dpt) of voor brildragers die voor het eerst een multifocale bril dragen. Tijdens het naar links of rechts kijken, moet het hoofd meer worden meegedraaid dan bij een bril met een uitgebreid gezichtsveld: de onscherpe delen zijn immers groter.
Uitgebreid gezichtsveld
Uitgebreid gezichtsveld

Uitgebreid gezichtsveld

Het uitgebreide gezichtsveld is ongeveer 40 procent groter dan het normale gezichtsveld, waardoor het hoofd bij het naar links en rechts kijken minder ver meegedraaid hoeft te worden. Het uitgebreide gezichtsveld is geschikt voor additie- en sfeerwaarden vanaf ±2dpt.
Maximaal gezichtsveld
Maximaal gezichtsveld

Maximaal gezichtsveld

Het uitgebreide gezichtsveld is ongeveer 60 procent groter dan het normale gezichtsveld en met name geschikt voor additie- en sfeerwaarden vanaf ±3dpt en een pupilafstand van ≤ 29,5 mm of ≥ 34 mm. Met een maximaal gezichtsveld duurt het wennen aan de multifocale bril minder lang en is kijken op de tussenliggende afstanden aangenamer.

5. Hoeveel kost een multifocale bril?

De tijd waarin u €700 of meer moest betalen voor een multifocale bril is gelukkig verleden tijd. De prijs varieert afhankelijk van het gekozen gezichtsveld. Heeft u een relatief geringe oogafwijking dan kunt u uit de voeten met een multifocale bril met een normaal gezichtsveld. Bij Mister Spex vindt u die glazen van vooraanstaande producenten zoals Essilor en Hoya al vanaf €99,95 per paar. .

Hecht u veel waarde aan een zo vloeiend mogelijke overgang van veraf naar dichtbij, óók bij snelle oogbewegingen, kies dan voor multifocale glazen met een uitgebreid of maximaal gezichtsveld. Afhankelijk van de glaskeuze en de veredelingen shopt u multifocale glazen met een uitgebreid gezichtsveld bij Mister Spex al vanaf €199,90 en met een maximaal gezichtsveld al vanaf €249,95.

Valt uw keuze bijvoorbeeld op een montuur uit de Mister Spex Collection met standaard glazen met een normaal gezichtsveld, kunt u dus al een multifocale bril kopen voor niet meer dan €169,90 hebben. Neem vandaag nog contact op met een opticien en win individueel advies in. Via 0800 810 8090 vertellen onze opticiens u alles over uw multifocale mogelijkheden. Natuurlijk kunt u ook meteenn een afspraak maken met één van onze opticiens. .

6. Hoe lang duurt het voordat ik aan mijn multifocale bril gewend ben?

Switcht u van een leesbril naar een multifocale bril, dan voelt het kijken even ‘anders’. Om die gewenningsperiode zo kort mogelijk te houden, raden we u aan om te kiezen voor een multifocale bril zodra de eerste ouderdomsverziendheidssymptomen zich voordoen. . Leren kijken met een multifocale bril vergt wat oefening. De positie van het hoofd moet namelijk nauwkeurig worden afgestemd op de richting en de afstand waarnaar gekeken wordt. Tijdens het lezen moet het hoofd worden meegedraaid, tijdens het aflopen van een trap moet er sterker dan normaal naar beneden worden gekeken. Hoe lang het wennen aan een multifocale bril duurt, is onder andere afhankelijk van het dagelijkse gebruik en de draagduur. Win voor meer duidelijkheid individueel advies in bij een opticien.

7. Multifocale bril online kopen: topkwaliteit & uitstekende service

Het dragen van een multifocale bril gaat gepaard met een intensieve begeleiding door ervaren opticiens. Als klant van Mister Spex maakt u gebruik van de services van onze partneropticiens bij u in de buurt. Zij voeren een oogmeting uit, centreren uw bril en passen uw bril aan. Het afwerken van de bril gebeurt in ons topatelier.

1. Online passen

Pas de multifocale bril online in 3D met uw webcam aan en kies uw vier favorieten.

2. Thuis passen

Wij sturen u uw vier favoriete modellen geheel kosteloos. Op die manier kunt u in alle rust uw keuze maken.

3. Oogtest en centrering

Met uw bril naar keuze en een oogtest-tegoedbon bezoekt u een partneropticien bij u in de buurt. Deze neemt een oogtest bij u af en helpt u bij het kiezen van de juiste glazen.

4. Uw nieuwe multifocale bril

Binnen enkele dagen wordt uw nieuwe multifocale bril bij u thuis of op kantoor bezorgd. Voor het passen en verder advies kunt u uiteraard terecht bij onze partneropticiens (kosteloos).

Multifocale brillen online kopen
Multifocale brillen online kopen

Shopt u uw multifocale bril online dan profiteert u van een uitstekende service en een zeer goeds prijs-kwaliteitsverhouding. Bovendien kunt u monturen online met uw webcam aanpassen en tot 4 modellen gratis thuis passen1. De bezorging en retournering is geheel kosteloos. Ontdek nu de voordelen en vind vandaag nog een bril die bij u past.

Oogmeting
Oogmeting

Oogmeeting bij u in de buurt

Bij één van onze partneropticiens
  • Oogmeting

  • Glasadvies

  • Aanpassing

Brillen expert

Dit vindt u mogelijk ook interessant

10%

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel