Terug naar het overzicht

Contactlenzen passen voor een optimaal comfort

Ieder oog is anders. Net als een vingerafdruk verschilt de grootte, kleur en specifieke opmaak van mens tot mens. Eén bepaald type contactlens dat bij iedereen past, bestaat dus niet. Om te achterhalen op welk soort lens uw ogen het beste reageren, is het noodzakelijk verschillende soorten lenzen te passen bij een opticien.

Belangrijk: Brilwaarden laten zich niet één-op-één vertalen naar contactlenswaarden. Dat komt doordat glazen een afstand hebben tot het oog, de zogenaamde “hoornvliesafstand”, terwijl lenzen direct op het oog worden geplaatst. De waarden moeten dus bij een opticien worden aangepast of bepaald.

Of u nu voor het eerst of al langer lenzen draagt, in beide gevallen geldt: laat regelmatig uw oogafwijking en oogwaarden controleren. Uw opticien gaat daarbij als volgt te werk:

Contactlenzen passen: zo werkt het

Stap 1 – Oriënterend gesprek

In een eerste gesprek probeert de opticien te achterhalen welk type contactlens het beste bij u past. Hij vraagt u naar uw oogafwijking en naar de verwachtingen die u heeft van uw lenzen. Wanneer en hoe vaak bent u bijvoorbeeld van plan ze te dragen? Alleen tijdens het sporten of dagelijks? En, hoe lang wilt u bezig zijn met de reiniging? Op basis van het oriënterende gesprek vormt de opticien zich een eerste beeld van het passende type lens en het materiaal.

Stap 2 – Bepalen van de sterkte & oogmeting

Na het mondelinge gesprek bepaalt de opticien de kromming van uw oog en de radius van uw hoornvlies. Deze waarden zorgen ervoor dat de lenzen perfect passen op uw ogen. Daarnaast maakt de opticien een inschatting van de staat van uw ogen. Heeft u erg gevoelige ogen? Hoe zien de oogleden eruit? Hoeveel traanvocht produceert u? Contactlenzen zitten het beste als ze comfortabel kunnen “zwemmen” op de traanlagen.

Stap 3 – Contactlenzen uitkiezen

Na het gesprek en de oogmeting maakt de opticien een eerste contactlenzenselectie. In goed overleg kiest u één setje om op proef te dragen.

Stap 4 – Opbergen en reinigen

De opticien doet voor hoe u lenzen correct in- en uitdoet. Hij doet de lens bij u in, indien nodig met behulp van een kleine vacuümpomp. Daarna bent u zelf aan de beurt en mag u het geleerde in de praktijk brengen. De sessie wordt afgesloten met een uitleg over de opberging en reiniging van uw lenzen. Belangrijk, want alleen als u uw lenzen goed verzorgt, gaan ze lang mee en voorkomt u storende klachten.

Stap 5 – Proef dragen

Nu u uw lenzen voor het eerst zelf heeft ingedaan, mag u ze meteen even inlaten. Loop een rondje door de zaak, lees een paar regels in uw boek en ga naar buiten. Als u voor het eerst lenzen draagt, kan dat even wennen zijn. In tegenstelling tot een bril, ziet u met contactlenzen alles in de juiste grootte en verhouding. Na ongeveer 15-30 minuten bekijkt de opticien uw ogen nogmaals en bepaalt of de gekozen contactlenzen een goede match zijn.

NB: Vaak wennen mensen wat sneller aan zachte lenzen dan aan harde lenzen. Draagt u voor het eerst harde lenzen, hou er dan rekening mee dat het in het begin wat vreemd kan aanvoelen. Over het algemeen trekt dit gelukkig snel bij.

Stap 6 – Nacontrole

Na 7 tot 14 dagen meldt u zich bij uw opticien voor een nacontrole. De opticien bepaalt tijdens die controle hoe de lenzen zich voegen naar uw ogen en hoe uw ogen erop reageren. U heeft tevens de mogelijkheid eventuele vragen te stellen en uw ervaringen te bespreken. Verloopt dit allemaal probleemloos, dan heeft u de voor u passende contactlenzen gevonden. Via contactlenzen check-up leest u meer over de nacontrole bij de opticien.

Contactlenzen expert

Dit vindt u mogelijk ook interessant

10%

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel