Terug naar het overzicht

Computerbrillen expert

Een groot deel van de Nederlanders werkt dagelijks achter een beeldscherm. Het is dus een goed idee een bril te dragen die het werken achter de computer makkelijker maakt en klachten vermindert. Maar hoe weet ik of ik een computerbril (ook: beeldschermbril) nodig heb? Deze en vele andere vragen komen in dit artikel aan bod.

1. Hoe weet ik of ik een computerbril nodig heb?

Mensen die achter een beeldscherm werken hebben vaak te kampen met klachten als vermoeidheid, jeukende of brandende ogen, en hoofd- of nekpijn. Hierdoor gaat de concentratie, en daarmee de prestaties, achteruit. De symptomen ontstaan vaak doordat de werkomgeving niet optimaal is ingericht of doordat de bril niet is afgestemd op de werkplek. Een computerbril helpt dan.

Of je een computerbril nodig hebt is vrij makkelijk te achterhalen. Analyseer daarvoor je gedrag als je aan het werk bent. Heb je bijvoorbeeld moeite met het lezen van het toetsenbord of je aantekeningen, of vind je geen lekkere werkhouding? Dat zijn vrij duidelijke tekenen dat je een computerbril nodig hebt.

2. Wat is kenmerkend voor een computerbril?

Een ‘gewone’ computerbril is voorzien van enkelvoudige glazen die zijn gemaakt voor het uitgebreide nabijbereik van het beeldscherm. Hiermee wordt een afstand bedoeld die het scherm omvat, maar die niet verder gaat dan één meter. Voorwerpen die verder weg zijn, evenals collega’s, zie je minder goed. De computerbrillen van Mister Spex hebben zogenaamde ‘ruimtecomfortglazen’, waarbij het midden optimaal is afgestemd op de afstand tot het scherm. Je hebt daardoor een perfect zicht op het scherm. Maar de computerbril kan meer: ook in het directe nabijbereik is het zicht heel goed. Je kunt dus ontspannen om je heen kijken en tegelijkertijd documenten, het toetsenbord en al het andere wat er op je bureau ligt zien.

Computerbril
Computerbril

Aan de bovenste rand van het glas zit bovendien een zichtveld waardoor je in de verte kunt kijken. Computerbrillen zijn daarmee echte allrounders waarmee je verder kijkt dan alleen je werkplek. Zelfs tijdens het werken in de tuin of het uitvoeren van je hobby’s kan de computerbril veel, wat goed zicht op verschillende afstanden betreft. De prijs wordt als volgt bepaald: Prijs voor het montuur plus € 109,95 extra voor de glazen.

Let op: Computerbrillen zijn niet geschikt om auto mee te rijden.

3. Wat is het verschil tussen een computerbril en andere brillen?

Een multifocale bril is speciaal gemaakt voor een goed zicht dichtbij en veraf en is daarmee niet optimaal voor het werken achter een scherm. De middelste glaszone voor tussenafstanden is vaak te klein om een goed zicht op het scherm mogelijk te maken. Hierdoor moet je je hoofd steeds iets optillen. Bovendien zijn de randgebieden van multifocale glazen vergeleken met die van een computerbril vrij groot, waardoor je dingen op je bureau niet altijd goed kunt zien.

Computerbril met glazen afgestemd op de werkplet
Computerbril met glazen afgestemd op de werkplet

Leesbrillen zijn daarentegen afgestemd op de directe nabijheid: beeldschermen en alles wat zich daarachter bevindt dekken ze niet af. Ook brillen met enkelvoudige glazen voor bijziendheid en verziendheid optimaliseren alleen het zicht in de respectievelijke zone. Ze kunnen wel worden gedragen achter een scherm, maar ze zijn niet gemaakt voor de korte of middellange afstanden waar het werken achter het beeldscherm zich afspeelt.

Computerbrillen zijn speciaal ontwikkeld voor het dagelijkse werk achter de computer en zorgen ervoor dat je je beeldscherm en je bureau, evenals collega’s of voorwerpen op middellange afstand, goed ziet.

4. Vergoeden werkgevers computerbrillen?

Werkgevers zijn volgens de Arbowet verplicht om oogklachten zoveel mogelijk te voorkomen. Ze moeten een computerbril vergoeden als er aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo moet de bril de oplossing zijn voor jouw oogklachten en moet je dagelijks meer dan twee uur computerwerk verrichten. De noodzaak van de computerbril moet worden bepaald door een oogarts. Neem contact op met je werkgever om de mogelijkheden te bespreken.

5. Tips voor een goed zicht tijdens het werken

Ook zonder speciale computerbril kun je met maar een paar kleine ingrepen je zicht tijdens het werken verbeteren:

  • Zorg voor goede werkomstandigheden, o.a. door een goed bureau, een ergonomische stoel en een passend toetsenbord met een geoptimaliseerde muis. Vraag advies hoe je de stoel het beste kunt instellen.

  • Stel de helderheid van het scherm zo in dat je niet wordt verblind.

  • Pas de kantelhoek van de monitor aan aan de afstand tot de bril. Zorg ervoor dat er geen storende weerkaatsingen op het scherm te zien zijn van bijvoorbeeld de plafondverlichting of de ramen.

  • Denk eraan regelmatig te luchten. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid op peil. Frisse lucht voorkomt droge, geïrriteerde ogen.

6. De blauwfiltertechnologie: bescherming voor de ogen

Beeldschermen van computers, laptops, smartphones en tablets stralen hoogenergetisch blauw licht uit. Dit licht wordt ook wel HEV-licht genoemd. Als de ogen er te veel aan worden blootgesteld, kunnen ze o.a. droog en vermoeid worden. Daarnaast wordt lange-termijn schade aan bijvoorbeeld het netvlies vermoed en onderzocht. De blauwfiltertechnologie is een extra coating op de glazen die HEV-licht blokkeert en zo voorkomt dat een te grote hoeveelheid ervan op de ooglens en het netvlies valt.

Blauwfiltertechnologie
Blauwfiltertechnologie

DE NUMMER 1 ONLINE OPTICIEN VAN EUROPA

Vind je nieuwe favoriete bril
Dames

Dames

Brillen
Heren

Heren

Brillen
Brillen expert

Dit vindt u mogelijk ook interessant

10%

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel