Welke bril past bij mij?

Bij Mister Spex begint uw zoektocht naar een nieuwe bril met het kiezen van een passend montuur. Of smalle, ronde, rechthoekige of toch vierkante brillen u goed staan wordt voor een deel bepaald door de vorm van uw gezicht. Ook de grootte van de bril speelt een belangrijke rol bij het keuzeproces.


hoekig gezicht

U bent op zoek naar een nieuwe bril maar weet niet goed welk type bril u goed staat? Naast uw gezichtsvorm en de grootte van het montuur spelen uw persoonlijke smaak en de momenten waarop u de bril wilt dragen (dagelijks gebruik, tijdens het autorijden, tijdens het sporten) een belangrijke rol bij het keuzeproces.


Tip: Pas brillen online in 2D (foto) of 3D (webcam). Op die manier krijgt u meteen een eerste indruk van hoe de bril naar keuze u staat. Het enige wat u hoeft te doen is een foto uploaden of uw webcam aanzetten.


Uw huidige bril vormt uiteraard een goed uitgangspunt. Bent u tevreden met uw huidige model dan kiest u simpelweg voor een vergelijkbaar montuur. Bent u niet tevreden met uw huidige montuur of draagt u voor het eerst een bril dan vormt onze gezichtsvormhandleiding een goed uitgangspunt.


Inhoud1. De perfecte bril voor uw gezichtsvorm – de gezichtsvormhandleiding

Passen bepaalde brillen beter bij m’n gezicht dan andere brillen? Het is een vraag die veel brildragers zich stellen. Ieder gezicht is natuurlijk uniek, maar er is inderdaad een aantal basisregels die helpen bij het uitkiezen van de perfecte bril. Een cruciale rol speelt de gezichtsvorm, die voor een belangrijk deel bepaalt of bril en gezicht in harmonie zijn met elkaar.

Hieronder lichten we de verschillende gezichtstypen toe en leggen we uit welke brillen daar het beste bij passen.Welke bril past bij de vorm van mijn gezicht?Brillen voor mensen met een hoekig gezicht

Bij mensen met een hoekig gezicht zijn het voorhoofd, de wangen en de kin ongeveer even breed. De kaak is vaak opvallend gevormd, wat het gezicht een markante uitstraling verleent. Brillen met ovale of ronde glazen staan mensen met een hoekig gezicht vaak het beste omdat ze de strenge gezichtslijnen ‘doorbreken’ en het gezicht een zachtere uitstraling verlenen. Aviator brillen (pilotenbrillen) of cat-eye modellen zijn bijvoorbeeld erg voordelig. Brillen met hoekige glazen onderstrepen de natuurlijke vorm van het gezicht juist en zijn daardoor niet aan te raden. Tenzij u bewust gaat voor een strenge, markante look, natuurlijk.

Ons advies

Meer brillen

Brillen voor mensen met een rond gezicht

Bij mensen met een rond gezicht zijn alle onderdelen van het gezicht gelijkmatig gevormd. De wangen en het voorhoofd zijn ongeveer even breed en het kin is rond. Het gezicht oogt daardoor zachter, vriendelijker. Rechthoekige brillen verlenen contouren aan ronde gezichten, waardoor ze wat langer en smaller lijken. Onvoordelig zijn monturen die de ronde vorm van het gezicht onderstrepen. Ronde glazen met relatief dunne frames worden bij voorkeur vermeden.

Ons advies

Meer brillen

Brillen voor mensen met een hartvormig gezicht

Kenmerkend voor mensen met een hartvormig gezicht zijn een breed voorhoofd, markante jukbeenderen en een smal, beetje spits kin. Mensen met deze gezichtsvorm kunnen bijna alle brillen dragen. Hoekige brillen die van boven breder zijn dan van onder verlenen contouren aan het gezicht, ronde en ovale brillen zorgen voor een harmonieus geheel. Dunne frames zorgen bovendien voor een vleug elegante zachtheid. Opvallende kleuren en brede frames zijn niet aan te raden: Ze onderstrepen de toch al markante gezichtsvorm teveel.

Ons advies

Meer brillen

Brillen voor mensen met een ovaal gezicht

Bij mensen met een ovaal gezicht zijn de gezichtsproporties in evenwicht. Het voorhoofd en de kin zijn smal, de wangen wat opvallender. Het gezicht is ongeveer twee keer zo lang als breed. Voor mensen met een ovaal gezicht is het vinden van een passende bril relatief makkelijk. Rond, vierkant of extravagant: iedere vorm staat ze. Het enige waar echt op gelet moet worden, is dat de bril niet te groot of te klein is. Ook te smalle frames zijn geen goed idee: Het gezicht lijkt daardoor nog langer.

Ons advies

Meer brillen

2. De ideale brillengrootte – vind het juiste formaat bril

Is uw gezicht smal, breed of ergens daar tussenin? Het antwoord daarop bepaalt uw brillengrootte. Als u al een bril draagt, kunt u het formaat van die bril als uitgangspunt nemen. Meet voor het bepalen van de breedte simpelweg de afstand van de ene wang naar de andere wang.Tip: Mister Spex heeft een zoekfunctie ontwikkeld die u helpt brillen met eenzelfde/een vergelijkbare breedte te vinden. U vindt de zoekfunctie direct onder de montuurbreedte-filter op de overzichtspagina van onze brillen en zonnebrillen. Een handleiding vindt u bovendien op onze service page over de montuurbreedte.


Hieronder geven we verdere tips en informatie over het thema.


1. Montuur

Montuur

Als we het hebben over brillengrootte, hebben we het in eerste instantie over de breedte van het montuur. Is die te groot of te klein, kan het montuur verschuiven of drukplekken veroorzaken. Om de optimale pasvorm te vinden, gaat u uit van de breedte van uw gezicht – laat uw haren daarvoor gewoon los naast uw gezicht hangen. Natuurlijk zijn uitzonderingen toegestaan: cat-eye brillen zijn bijna altijd breder dan het gezicht.2. Neusbrug

Neusbrug

De breedte van de neusbrug is de kleinste afstand tussen de glazen direct onder de neusbrug. Het is erg belangrijk dat de neusbrug precies op uw neus is afgestemd. Is dat niet het geval, dan zit de bril niet goed, wat nadelige gevolgen zoals drukplekken en hoofdpijn kan hebben. Daarnaast wordt uw zicht belemmerd: Het optische midden dat tijdens de glascentrering is bepaald, klopt niet meer als de bril verschuift.3. Breedte en hoogte van de glazen

Breedte

Het vinden van glazen met de juiste breedte en hoogte is erg belangrijk want ze bepalen uw zichtvlak. Is het glas te klein, ziet u immers niet alles wat er in uw omgeving gebeurt. Is het glas te groot, ziet het er vaak niet mooi uit. De vuistregel daarbij is dat de glazen niet breder mogen zijn dan het gezicht en de wenkbrauwen niet mogen bedekken. Zonnebrillen vormen daarop natuurlijk een uitzondering: Ze bedekken de wenkbrauwen vaak juist om ze te beschermen tegen de zon. De breedte en de hoogte van de bril worden bepaald door respectievelijk het breedste en hoogste punt van het glas op te meten. Het optimale kijkpunt ligt in het midden.4. Beugels

Beugels

De lengte van de beugels bepaalt voor een groot deel het draagcomfort van de bril. De beugels moeten goed zitten: zijn ze te lang, blijft de bril niet goed zitten; zijn ze te kort, ontstaan vaak drukplekken en hoofdpijn. De opticien zorgt ervoor dat de beugels optimaal worden afgestemd op uw gezicht.

Tip: U mag tot 4 brillen 10 dagen lang gratis thuis passen1. Op die manier kunt u in alle rust bepalen welke bril u het beste staat. Lees meer: nu 10 dagen lang gratis brillen thuis passen.


3. Welke bril hoort bij welke gelegenheid?


Natuurlijk is ook het type van de bril en de gelegenheid waarbij u de bril wilt dragen van invloed op uw keuze.

Hoe hoog zijn uw correctiewaarden?

Voor zowel bijzienden als verzienden geldt: hoe hoger de waarden, hoe dikker de glazen. U heeft (erg) hoge waarden? Kies dan voor een robuust montuur dat de dikke glazen verdoezelt. Bij lagere correctiewaarden ‘mag’ worden gekozen voor een filigraan montuur.

Professioneel, sportief of multifocaal?

U heeft een ergonomisch verantwoorde werkplek maar heeft moeite de tekens op het toetsenbord te kunnen lezen? Dan is het mogelijk tijd voor een computerbril. Waar een multifocale bril bijzonder geliefd is voor alledaags gebruik, is ze als computerbril minder geschikt.


Een optimaal zittende bril is noodzakelijk voor het sporten. Tijdens het sporten krijgt uw bril immers het één en ander te verduren. Met de juiste sportbril op sterkte of met multifocale glazen, staat uw sportieve activiteiten niets meer in de weg.
> Naar de sportbrillen

Heeft u een multifocale bril nodig? Hou er dan rekening mee dat het frame een voorgeschreven minimale hoogte moet hebben.
> Lees meer over het thema multifocale brillen

Als u een passende bril heeft gevonden en uw correctiewaarden kent, kunt u de bril meteen bestellen. Kent u uw correctiewaarden niet of zit de bril niet lekker, ga dan naar een opticien voor een oogmeting en centrering, en/of het passen van de bril.

Nu de perfecte bril vinden:


Was deze informatie nuttig voor u?


Vragen?

Onze opticiens staan u graag te woord

Neem contact met ons op via:
service@misterspex.nl
Of bel gratis naar:

0800 380 06 77

Mister Spex nieuwsbrief

Altijd over aanbiedingen & trends
geïnformeerd zijn. Aanmelden en een 10% voucher ontvangen.

Veilig Winkelen & Betalen

Betaal via een versleutelde verbinding veilig met uw favoriete betalingsmethode.

Veilig Winkelen & Betaleng

Gratis verzending va. 39 €

Wij bezorgen gratis va. 39 € naar Nederland en België met DHL

Ontdek meer van Mister Spex

Exclusieve events, laatste trends en persoonlijk advies.


* Totaal van de reguliere shop prijs voor brilmontuur en de aanbevolen verkoopprijs (AVP) voor twee superontspiegelde Starvision enkelvoudige kunststof glazen (brekingsindex 1,5) incl. hard-coating verkrijgbaar op sterkte (Sph). + 6.0 / -6.0 dpt; Cil. + 2.0 / -2.0 dpt.

** Bij elk montuur zijn al superontspiegelde enkelvoudige kunststof glazen (brekingsindex 1,5) incl. hard-coating verkrijgbaar op sterkte (Sph). + 6.0 / -6.0 dpt; Cil. + 2.0 / -2.0 dpt bij de prijs inbegrepen.

De doorgestreepte prijs zonder AVP is de standaard verkoopprijs van Mister Spex.

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel