Meekleurende glazen: Altijd een optimale lichtverhouding

‚Wisselvallig‘ omschrijft het weer in Nederland vrij nauwkeurig. Voor uw zicht betekent dat dat er vaak sprake is van wisselende lichtverhoudingen. Het ene moment is het zonnig en licht, het volgende moment grijs en donker. Meekleurende glazen (ook wel fototrope of fotochrome glazen genoemd) zijn ontworpen om te voorkomen dat u constant moet wisselen tussen uw bril en zonnebril. Meekleurende glazen zijn verkrijgbaar in alle sterktes.


1. Meekleurende glazen: zo werken ze

Meekleurende glazen zijn veredeld met moleculen die reageren op wisselvallige lichtomstandigheden en een chemische reactie op de glasoppervlakte veroorzaken. Bij mineraalglas (‘echt’ glas) zijn dat zogenaamde ‘zilverhalogeniden’ die worden omgezet in metallic, lichtadsorberend zilver. Bij kunststofglazen worden zogenaamde ‘indolino-spironaphthoxazinen’ gebruikt die net als bloemen openklappen en de glazen donkerder maken. Neemt het uv-licht af, kleuren de glazen weer lichter.


Meekleurende glazen kunnen tot 85% verdonkeren. Ze hebben daarvoor één tot anderhalve minuut nodig. Het lichter worden duurt iets langer dan dat; binnen anderhalve minuut tot twee minuten zijn de glazen voor de helft verlicht, binnen tien minuten zijn ze bijna volledig verlicht. De precieze duur van het donker en weer lichter worden verschilt van glas tot glas en van producent tot producent.


Ook de temperatuur speelt een rol. Hoe warmer het is, hoe minder snel de glazen meekleuren. Dat houdt dus in dat fototrope glazen in de zomer langer nodig hebben voordat ze maximaal getint zijn dan in de winter.

2. Het voordeel van meekleurende glazen

Meekleurende glazen bieden verlichting voor de ogen. Onze ogen moeten zich dagelijks aanpassen aan snel veranderende lichtverhoudingen – we merken daar weinig van, maar intensief is het wel degelijk. Meekleurende glazen verlichten dat proces.


Meekleurende glazen beschermen tevens tegen verblinding door de zon en tegen schadelijke uv-stralen. De energie van de zon wordt immers gebruikt om de glazen donker te laten kleuren. Afhankelijk van het materiaal van het glas belanden daardoor nauwelijks zonnestralen in de ogen, waardoor de ogen optimaal beschermd zijn.

3. Voor wie zijn meekleurende glazen geschikt?

Meekleurende glazen zijn altijd een goede optie, behalve tijdens het autorijden (meer daarover later). Met name mensen met gevoelige ogen profiteren ervan maar ook anderen vinden het prettig dat er niet meer constant geswitcht hoeft te worden tussen een bril en een zonnebril op sterkte.


Ook sporters hebben veel baat bij meekleurende glazen. Veel outdoor sporten zoals mountainbiken en hardlopen hebben te maken met wisselende lichtverhoudingen: een schaduwrijk bos, een zonovergoten veld, etc. Meekleurende glazen spelen daar meteen op in en vermijden praktische ‘bril af, zonnebril op’ rompslomp.


Tip: In de Mister Spex store kunt u iedere bril en verglaasbare zonnebril bestellen met meekleurende glazen. Vink daarvoor bij ‘glastint’ de optie ‘meekleurend’ aan.


4. Niet geschikt voor automobilisten

Meekleurende glazen hebben veel voordelen maar zijn niet geschikt om mee auto te rijden. Dat komt doordat veel windschermen een ingebouwde uv-filter bevatten die niet voldoende uv-stralen doorlaat om het chemische proces van de meekleurende glazen volledig in gang te zetten. De glazen worden daardoor helemaal niet of maar een beetje donkerder. U bent daardoor niet beschermd tegen verblinding door de zon.

Inmiddels zijn er echter fabrikanten die meekleurende glazen speciaal voor automobilisten ontwikkelen. Deze glazen reageren niet op uv-licht maar op zichtbaar wit licht en zijn daardoor ook geschikt voor het autorijden. Overweegt u meekleurende glazen aan te schaffen, vraag uw opticien dan of ze auto-proof zijn.Nu de perfecte bril vinden:

Das könnte Sie auch interessieren


Was deze informatie nuttig voor u?


Vragen?

Onze opticiens staan u graag te woord

Neem contact met ons op via:
service@misterspex.nl
Of bel gratis naar:

0800 380 06 77

Mister Spex nieuwsbrief

Altijd over aanbiedingen & trends
geïnformeerd zijn. Aanmelden en een 10% voucher ontvangen.

Veilig Winkelen & Betalen

Betaal via een versleutelde verbinding veilig met uw favoriete betalingsmethode.

Veilig Winkelen & Betaleng

Gratis verzending va. 39 €

Wij bezorgen gratis va. 39 € naar Nederland en België met DHL

Ontdek meer van Mister Spex

Exclusieve events, laatste trends en persoonlijk advies.


* Totaal van de reguliere shop prijs voor brilmontuur en de aanbevolen verkoopprijs (AVP) voor twee superontspiegelde Starvision enkelvoudige kunststof glazen (brekingsindex 1,5) incl. hard-coating verkrijgbaar op sterkte (Sph). + 6.0 / -6.0 dpt; Cil. + 2.0 / -2.0 dpt.

** Bij elk montuur zijn al superontspiegelde enkelvoudige kunststof glazen (brekingsindex 1,5) incl. hard-coating verkrijgbaar op sterkte (Sph). + 6.0 / -6.0 dpt; Cil. + 2.0 / -2.0 dpt bij de prijs inbegrepen.

De doorgestreepte prijs zonder AVP is de standaard verkoopprijs van Mister Spex.

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel