Terug naar het overzicht

Welke bril past bij mij?

Bij Mister Spex begint uw zoektocht naar een nieuwe bril met het kiezen van een passend montuur. Of smalle, ronde, rechthoekige of toch vierkante brillen u goed staan wordt voor een deel bepaald door de vorm van uw gezicht. Ook de grootte van de bril speelt een belangrijke rol bij het keuzeproces.

U bent op zoek naar een nieuwe bril maar weet niet goed welk type bril u goed staat? Naast uw gezichtsvorm en de grootte van het montuur spelen uw persoonlijke smaak en de momenten waarop u de bril wilt dragen (dagelijks gebruik, tijdens het autorijden, tijdens het sporten) een belangrijke rol bij het keuzeproces.

Tip: Pas brillen online in 2D (foto) of 3D (webcam). Op die manier krijgt u meteen een eerste indruk van hoe de bril naar keuze u staat. Het enige wat u hoeft te doen is een foto uploaden of uw webcam aanzetten.

Uw huidige bril vormt uiteraard een goed uitgangspunt. Bent u tevreden met uw huidige model dan kiest u simpelweg voor een vergelijkbaar montuur. Bent u niet tevreden met uw huidige montuur of draagt u voor het eerst een bril dan vormt onze gezichtsvormhandleiding een goed uitgangspunt.

1. De perfecte bril voor uw gezichtsvorm – de gezichtsvormhandleiding

Passen bepaalde brillen beter bij m’n gezicht dan andere brillen? Het is een vraag die veel brildragers zich stellen. Ieder gezicht is natuurlijk uniek, maar er is inderdaad een aantal basisregels die helpen bij het uitkiezen van de perfecte bril. Een cruciale rol speelt de gezichtsvorm, die voor een belangrijk deel bepaalt of bril en gezicht in harmonie zijn met elkaar.

Hieronder lichten we de verschillende gezichtstypen toe en leggen we uit welke brillen daar het beste bij passen.

2. De ideale brillengrootte – vind het juiste formaat bril

Is uw gezicht smal, breed of ergens daar tussenin? Het antwoord daarop bepaalt uw brillengrootte. Als u al een bril draagt, kunt u het formaat van die bril als uitgangspunt nemen. Meet voor het bepalen van de breedte simpelweg de afstand van de ene wang naar de andere wang.

Tip: Mister Spex heeft een zoekfunctie ontwikkeld die u helpt brillen met eenzelfde/een vergelijkbare breedte te vinden. U vindt de zoekfunctie direct onder de montuurbreedte-filter op de overzichtspagina van onze brillen en zonnebrillen. Een handleiding vindt u bovendien op onze service page over de montuurbreedte.

Hieronder geven we verdere tips en informatie over het thema.

1. Montuur

Als we het hebben over brillengrootte, hebben we het in eerste instantie over de breedte van het montuur. Is die te groot of te klein, kan het montuur verschuiven of drukplekken veroorzaken. Om de optimale pasvorm te vinden, gaat u uit van de breedte van uw gezicht – laat uw haren daarvoor gewoon los naast uw gezicht hangen. Natuurlijk zijn uitzonderingen toegestaan: cat-eye brillen zijn bijna altijd breder dan het gezicht.

Montuur
Montuur

2. Neusbrug

De breedte van de neusbrug is de kleinste afstand tussen de glazen direct onder de neusbrug. Het is erg belangrijk dat de neusbrug precies op uw neus is afgestemd. Is dat niet het geval, dan zit de bril niet goed, wat nadelige gevolgen zoals drukplekken en hoofdpijn kan hebben. Daarnaast wordt uw zicht belemmerd: Het optische midden dat tijdens de glascentrering is bepaald, klopt niet meer als de bril verschuift.

Breedte van de neusbrug
Breedte van de neusbrug

3. Breedte en hoogte van de glazen

Het vinden van glazen met de juiste breedte en hoogte is erg belangrijk want ze bepalen uw zichtvlak. Is het glas te klein, ziet u immers niet alles wat er in uw omgeving gebeurt. Is het glas te groot, ziet het er vaak niet mooi uit. De vuistregel daarbij is dat de glazen niet breder mogen zijn dan het gezicht en de wenkbrauwen niet mogen bedekken. Zonnebrillen vormen daarop natuurlijk een uitzondering: Ze bedekken de wenkbrauwen vaak juist om ze te beschermen tegen de zon. De breedte en de hoogte van de bril worden bepaald door respectievelijk het breedste en hoogste punt van het glas op te meten. Het optimale kijkpunt ligt in het midden.

Breedte en hoogte van de glazen
Breedte en hoogte van de glazen

4. Beugels

De lengte van de beugels bepaalt voor een groot deel het draagcomfort van de bril. De beugels moeten goed zitten: zijn ze te lang, blijft de bril niet goed zitten; zijn ze te kort, ontstaan vaak drukplekken en hoofdpijn. De opticien zorgt ervoor dat de beugels optimaal worden afgestemd op uw gezicht.

Beugels
Beugels

Tip: U mag tot 4 brillen 10 dagen lang gratis thuis passen. Op die manier kunt u in alle rust bepalen welke bril u het beste staat. Lees meer: nu 10 dagen lang gratis brillen thuis passen.

3. Welke bril hoort bij welke gelegenheid?

Natuurlijk is ook het type van de bril en de gelegenheid waarbij u de bril wilt dragen van invloed op uw keuze.

Hoe hoog zijn uw correctiewaarden?

Voor zowel bijzienden als verzienden geldt: hoe hoger de waarden, hoe dikker de glazen. U heeft (erg) hoge waarden? Kies dan voor een robuust montuur dat de dikke glazen verdoezelt. Bij lagere correctiewaarden ‘mag’ worden gekozen voor een filigraan montuur.

Professioneel, sportief of multifocaal?

U heeft een ergonomisch verantwoorde werkplek maar heeft moeite de tekens op het toetsenbord te kunnen lezen? Dan is het mogelijk tijd voor een computerbril. Waar een multifocale bril bijzonder geliefd is voor alledaags gebruik, is ze als computerbril minder geschikt.

Een optimaal zittende bril is noodzakelijk voor het sporten. Tijdens het sporten krijgt uw bril immers het één en ander te verduren. Met de juiste sportbril op sterkte of met multifocale glazen, staat uw sportieve activiteiten niets meer in de weg.

Heeft u een multifocale bril nodig? Hou er dan rekening mee dat het frame een voorgeschreven minimale hoogte moet hebben.

Lees meer over het thema multifocale brillen

Als u een passende bril heeft gevonden en uw correctiewaarden kent, kunt u de bril meteen bestellen. Kent u uw correctiewaarden niet of zit de bril niet lekker, ga dan naar een opticien voor een oogmeting en centrering, en/of het passen van de bril.

DE NUMMER 1 ONLINE OPTICIEN VAN EUROPA

Vind je nieuwe favoriete bril
Dames

Dames

Brillen
Heren

Heren

Brillen
Brillen expert

Dit vindt u mogelijk ook interessant

10%

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel