Terug naar het overzicht

De jaarlijkse contactlenzencontrole

Draagt u lenzen, dan zijn draagcomfort en controle twee erg belangrijke factoren. Factoren die u constant in de gaten moet houden, want het feit dat uw lenzen prettig zitten, wil niet altijd zeggen dat uw ogen goed op ze reageren. Beginnende veranderingen die aandacht behoeven worden helaas vaak te laat opgemerkt.

Vaak worden problemen veroorzaakt door het te lange dragen van de lenzen of een gebrekkige hygiëne. Ook verkeerde keuzes tijdens het passen van de lenzen of onverdraagzaamheid voor een bepaald materiaal kunnen vervelende gevolgen hebben. Oogartsen en opticiens raden daarom aan om één tot twee keer per jaar op controle te gaan - in het geval van zachte lenzen bij voorkeur twee keer, in het geval van harde lenzen minstens één keer. Een controle duurt over het algemeen maximaal 30 minuten. Mochten er tussendoor problemen optreden, neem dan meteen contact op met een oogarts of opticien.

Het verloop

Stap 1: De tevredenheids-/gezondheidscheck

Om te beginnen wordt de gezondheid van uw ogen onderzocht en wordt gekeken naar veranderingen van uw lenzen. Daaronder wordt het volgende verstaan: De pasvorm van de lenzen wordt gecontroleerd en een oogmeting wordt uitgevoerd. Op die manier wordt bepaald of uw huidige lenzen nog steeds het beste passen bij u en uw levensstijl. Daarna worden uw zicht en uw sterkte gemeten. Om de meting optimaal te kunnen uitvoeren, wordt aangeraden de lenzen een paar uur voor de controle uit te doen.

Stap 2: De juiste contactlenzen

Als er niks veranderd is en u niet van plan bent van contactlenzen te wisselen, hoeft u niet verder te lezen. Bent u echter ontevreden met de huidige situatie, raden we u aan om contact op te nemen met uw opticien. Hij kan u helpen bij het vinden van nieuwe contactlenzen die beter aansluiten bij uw behoeftes. Het verloop is vergelijkbaar met de contactlenzenaanpassing: om te bepalen hoe uw ogen reageren op de nieuwe lenzen, krijgt u een setje proeflenzen mee naar huis. Ter voorbereiding daarop zorgt de opticien ervoor dat uw potentieel nieuwe lenzen optimaal zijn afgestemd op de voedingsbalans van uw ogen. Ook controleert hij of uw ogen over voldoende traanvocht beschikken.

Stap 3: Nacontrole

Om de nieuwe lenzen te beoordelen, vindt binnen 7-14 dagen de eerste nacontrole plaats. De opticien kijkt daarbij of uw ogen zich hebben veranderd, of de lenzen goed zitten en hoe u op de lenzen reageert. Als alles in orde is, vindt de volgende controle pas weer over 6-12 maanden plaats.

Contactlenzen expert

Dit vindt u mogelijk ook interessant

Weitere Ratgeberthemen

Das könnte dich auch interessieren

10%

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel