Terug naar het overzicht

Veilig op pad: uv-bescherming en filtercategorieën van zonnebrillen

Voor veel mensen is de zonnebril een trendy accessoire geworden, dat in de lente en zomer een belangrijk verlengstuk vormt van hun look. Maar ook in de winter wordt steeds vaker een zonnebril gedragen. Gelukkig maar want met name als het sneeuwt worden de ogen blootgesteld aan storende schitteringen.

Een zonnebril beschermt onze ogen tegen storende schitteringen en tegen schadelijke uv-stralen. Niet alleen op zonnige dagen, maar ook als het bewolkt is. Iedere zonnebril moet onze ogen dus dubbel beschermen: tegen verblinding door de zon en tegen schadelijke uv-straling.

Optimaal zicht dankzij filtercategorieën

Een zonnebril voorkomt dat we op zonnige dagen constant onze hand boven onze ogen moeten houden. Ze absorbeert het zichtbare licht dat op de ogen valt. Hoe donkerder de glazen, hoe meer de ogen worden beschermd tegen verblinding door de zon. Filtercategorieën geven de mate van bescherming weer.

Filtercategorieën
Filtercategorieën

Media Tip: Bij Mister Spex hebben alle zonnebrillen glazen met filtercategorie 3.

Gezonde ogen dankzij uv-bescherming

Naast zichtbaar licht stuurt de zon ook onzichtbare uv-stralen op ons af. Uv-c- stralen worden door de dampkring geabsorbeerd maar uv-a- en uv-b-stralen komen daar gewoon doorheen. Ook in de schaduw en als het schemert belasten ze de ogen tot 90 procent. Aan zee en in de bergen is dat zelfs nog meer. Licht zand, water en sneeuw reflecteren het zonlicht en versterken het tot 70 procent.

Iedereen die weleens een flinke zonnebrand heeft opgelopen, weet hoe sterk uv-straling is. Ook de ogen kunnen behoorlijk worden beschadigd door de zon. Zo kan een bindvlies- of hoornvliesontsteking optreden en kan op de langere termijn zelfs grijze staar ontstaan. Zonder een zonnebril met gegarandeerde uv-bescherming zouden de ogen zijn overgeleverd aan de zon. Om tijdens alle (weers)omstandigheden beschermd op pad te kunnen, is een zonnebril met goede uv-bescherming noodzakelijk. Heeft het model een UV 400 label, dan filtert het alle uv-stralen met een golflengte tot 400 nanometer. Uv-a- en uv-b-stralen vallen daaronder.

Let op: Een model met donkere glazen maar zonder uv-bescherming is gevaarlijker dan vaak wordt gedacht. De glazen weren het zichtbare licht af, waardoor de pupillen worden vergroot. De uv-stralen dringen echter gewoon verder door tot de ogen, waardoor een grotere hoeveelheid schadelijk licht via de vergrote pupillen binnendringt.

Kwaliteit voorop: Waaraan voldoet een goede zonnebril?

  • De glazen van een zonnebril mogen geen blaasjes, krasjes of insluitsels bevatten. Als er lichte druk op het glas wordt uitgeoefend met een vinger, mogen ze niet meegeven.

  • Volledig ontspiegelde glazen minimaliseren reflecties die aan de binnenkant van het glas kunnen ontstaan als licht van de zijkant of van boven binnenvalt.

  • Naast de kwaliteit van de glazen is ook het design van het frame bepalend. Een foutieve aanname is dat licht frontaal de bril binnendringt: strooilicht kan ook van boven of van de zijkant achter het glas belanden. Voldoende brede beugels en een passende grootte voor het gezicht zijn daarom minstens even belangrijk. Om optimale bescherming te bieden mag de zonnebril iets breder zijn dan het gezicht en iets hoger zijn dan de wenkbrauwen.

  • Het CE-kenmerk, dat iedere zonnebril die in Europa wordt verkocht moet hebben, informeert over de kwaliteit van de zonnebril. Het bevindt zich aan de binnenkant van de beugel en geeft aan dat het model voldoet aan de gangbare EU-standaarden.

Tip: Het CE-kenmerk kan makkelijk worden nagemaakt. Laat de bril bij twijfel checken door de opticien.

DE NUMMER 1 ONLINE OPTICIEN VAN EUROPA

Vind je nieuwe zonnebril
Zonnebrillen expert

Dit vindt u mogelijk ook interessant

10%

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel