Klaar voor de start, af: veilig trainen met de juiste sportzonnebril

In het water, op een surfplank of snowboard, of tijdens het fietsen: de juiste uitrusting is erg belangrijk. Het loont om te investeren in goede schoenen en kleding want een functionele outfit maakt het sporten vele malen aangenamer.

Ook een goede zonnebril mag niet ontbreken. Een sportzonnebril beschermt de ogen niet alleen tegen zonlicht maar ook tegen blessures. Een gewone alledaagse zonnebril voldoet daarbij niet. Modellen die speciaal ontworpen worden voor sportieve activiteiten hebben namelijk een aantal bijzondere kenmerken. Zelfs voor verschillende sportieve activiteiten bestaan verschillende modellen, afhankelijk van de belastingen en omstandigheden die ze moeten verduren.De juiste zonnebril voor uw sportieve activiteit


Overzicht van geschikte glaskleuren per sport


Sport Grijs Bruin Groen Geel Blauw Rood
Skiën
Watersport
Fietsen
Wandelen
Golfen

1. Skifahren

Tijdens het skiën krijgt u te maken met verschillende weersomstandigheden. Om de ogen te beschermen tegen sneeuw en zonlicht, moet een skibril dicht op het hoofd zitten. Om die reden is een skibril aan de binnenkant voorzien van een polster: het hele gezicht wordt daardoor afgesloten. De belasting van de ogen is vele malen groter in winterse gebieden, want de toch al felle zonnestralen worden gereflecteerd door de sneeuw. Kies voor het skiën en snowboarden daarom bij voorkeur voor donkerbruine of donkergrijze glazen met filtercategorie 3. Voor de wintersport zijn bovendien gepolariseerde glazen aan te raden, die storende schitteringen door sneeuw minimaliseren. Als het weer triest is, dan heeft uw skibril bij voorkeur gele of oranje glazen die de contrastwaarneming vergroten. Blauwe glazen zijn met name geschikt voor wisselvallige weersomstandigheden. Tegenwoordig hebben skibrillen een dubbel glas, waardoor ze niet zo snel beslaan als het koud is. Bovendien biedt die dubbele laag bescherming als u valt, want alleen het buitenste glas breekt dan. Voor een optimale ventilatie zorgen ventilatiegleuven.

2. Watersport

Net als sneeuw zorgt ook water voor storende reflecties. Sportbrillen met polfilter bieden uitkomst. Ze verscherpen het zicht in de verte, minimaliseren reflecties en zorgen voor een contrastrijker zicht. Bovendien ziet u dingen die zich onder het wateroppervlak bevinden beter. Glazen met filtercategorie 2 - of in de meer zuidelijke landen filtercategorie 3 - zijn goede begeleiders op een boot of surfplank. Voor een optimaal zicht kiest u voor grijze, groene of bruine glazen. Springt of valt u in het water, dan zorgen een hoofdband, drijvend object of veiligheidsgordel die aan de kleding wordt bevestigd ervoor dat de bril niet verloren gaat.

3. Fietsen, joggen en inlineskaten

Sportzonnebrillen voor fietsers, joggers en inlineskaters hebben enkele overeenkomsten. Ze hebben een sterke welving, die bij hoge snelheden de wind van de ogen weghoudt. Gele, rode en oranje tinten zijn ideaal om mee te trainen: door het contrastrijkere zicht worden oneffenheden op de grond sneller gespot. Bij fel licht kiest u bij voorkeur voor grijze glazen. Deze reduceren schitteringen zonder de kleuren van de omgeving te veranderen. Om ook goed te kunnen zien als het bewolkt is of schemert, is het belangrijk dat de glazen niet te donker zijn.

4. Wandelen & bergbeklimmen

Bent u een enthousiaste wandelaar of bergbeklimmer, dan is een sportbril met filtercategorie 3 – in gletsjergebieden filtercategorie 4 – heel geschikt. In de bergen is de zon sterker, dus het model zit bij voorkeur dicht op het hoofd. Op die manier belandt zo min mogelijk strooilicht in de ogen. Bijzonder geschikt zijn grijze, groene of bruine glazen: zij vertekenen de kleurwaarneming nauwelijks.

5. Golfen

Golfers hebben veel baat bij sportzonnebrillen met een groot zichtvlak. Randloze modellen of modellen met een semi-rand zijn eveneens heel geschikt om de blik naar beneden niet de belemmeren. Violette, oranje-groene en gele glazen zorgen voor een contrastrijk zicht op groen gras. Ze kunnen gedragen worden op zowel zonnige als bewolkte dagen.

6. Tips voor de aanschaf van sportzonnebrillen


  • Sportbrillen moeten licht zijn en rubberen beugels en neuspads hebben. Alleen op die manier kan een optimaal draagcomfort zonder drukplekken en wegglijden worden bereikt.

  • De beugels moeten om de oren liggen. Nog meer houvast geeft een flexibele rubberen band die om het hoofd wordt gelegd en het model fixeert.

  • Beoefent u een sport waarbij u een helm draagt, dan is het belangrijk dat de zonnebril ook met helm goed zit en geen drukplekken veroorzaakt.

  • Glazen en montuur zijn bij voorkeur van robuuste, lichte kunststof. Mataal en glas vergroten juist het risico op blessures.

  • Ronde vormen die zich om het gezicht leggen, beschermen optimaal tegen wind, water, zon en vuildeeltjes. Het is belangrijk dat de zonnebril de wimpers niet raakt.

  • Let erop dat de bril goed zit. Een verkeerde pasvorm veroorzaakt tranende ogen (door tocht) of beslagen glazen.

  • Kies altijd een glaskleur en -tint die past bij de sport en het weer. Doet u dat niet, kunnen er snel oogirritaties optreden. Bij veel sportzonnebrillen kunnen de glazen ook worden uitgewisseld, mocht dat vanwege het weer nodig zijn.

  • Een gegarandeerde uv-bescherming is absoluut noodzakelijk om schade aan de ogen op de korte en de lange termijn te vermijden.

  • Lijdt u aan bij- of verziendheid, dan kunt u kiezen voor een sportbril waar glas-clips met uw correctiewaarden vastgemaakt kunnen worden aan de binnenkant van het glas.


Dit vindt u mogelijk ook interessant:

> Zonnebrillen op sterkte: advies
> Kwaliteit & uv-bescherming: voor een optimale gezondheid van uw ogen
> Zonnebrillen voor het autorijden: hierop moet u letten
> Zonnebrillen online kopen: stap voor stap

sportbrillen

Voor alle sportliefhebbers


Was deze informatie nuttig voor u?


Vragen?

Onze opticiens staan u graag te woord

Neem contact met ons op via:
service@misterspex.nl
Of bel gratis naar:

0800 380 06 77

Mister Spex nieuwsbrief

Altijd over aanbiedingen & trends
geïnformeerd zijn. Aanmelden en een 10% voucher ontvangen.

Veilig Winkelen & Betalen

Betaal via een versleutelde verbinding veilig met uw favoriete betalingsmethode.

Veilig Winkelen & Betaleng

Gratis verzending va. 39 €

Wij bezorgen gratis va. 39 € naar Nederland en België met DHL

Ontdek meer van Mister Spex

Exclusieve events, laatste trends en persoonlijk advies.


* Totaal van de reguliere shop prijs voor brilmontuur en de aanbevolen verkoopprijs (AVP) voor twee superontspiegelde Starvision enkelvoudige kunststof glazen (brekingsindex 1,5) incl. hard-coating verkrijgbaar op sterkte (Sph). + 6.0 / -6.0 dpt; Cil. + 2.0 / -2.0 dpt.

** Bij elk montuur zijn al superontspiegelde enkelvoudige kunststof glazen (brekingsindex 1,5) incl. hard-coating verkrijgbaar op sterkte (Sph). + 6.0 / -6.0 dpt; Cil. + 2.0 / -2.0 dpt bij de prijs inbegrepen.

De doorgestreepte prijs zonder AVP is de standaard verkoopprijs van Mister Spex.

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel