Veilig op pad: uv-bescherming en filtercategorieën van zonnebrillen

Voor veel mensen is de zonnebril een trendy accessoire geworden, dat in de lente en zomer een belangrijk verlengstuk vormt van hun look. Maar ook in de winter wordt steeds vaker een zonnebril gedragen. Gelukkig maar want met name als het sneeuwt worden de ogen blootgesteld aan storende schitteringen.

Sonnenbrillen - UV-Schutz

Een zonnebril beschermt onze ogen tegen storende schitteringen en tegen schadelijke uv-stralen. Niet alleen op zonnige dagen, maar ook als het bewolkt is. Iedere zonnebril moet onze ogen dus dubbel beschermen: tegen verblinding door de zon en tegen schadelijke uv-straling.

Inhoud


Optimaal zicht dankzij filtercategorieën

Een zonnebril voorkomt dat we op zonnige dagen constant onze hand boven onze ogen moeten houden. Ze absorbeert het zichtbare licht dat op de ogen valt. Hoe donkerder de glazen, hoe meer de ogen worden beschermd tegen verblinding door de zon. Filtercategorieën geven de mate van bescherming weer.


Filtercategorie Omgeving & weersomstandigheden Geschikt voor Bescherming tegen verblinding
0 Bewolkte dagen en schemering Tot 20% van het licht wordt geabsorbeerd
1 Bedekte dagen Tot 57% van het licht wordt geabsorbeerd
2 Zomerse dagen (onze breedtegraad) Tot 82% van het licht wordt geabsorbeerd
3 Sneeuw, bergen en aan zee in Zuid-Europa Tot 92% van het licht wordt geabsorbeerd
4 Hooggebergte en gletsjers.
Niet geschikt om mee auto te rijden!
Tot 97% van het licht wordt geabsorbeerd


Tip: Bij Mister Spex hebben alle zonnebrillen glazen met filtercategorie 3.


Gezonde ogen dankzij uv-bescherming

Naast zichtbaar licht stuurt de zon ook onzichtbare uv-stralen op ons af. Uv-c- stralen worden door de dampkring geabsorbeerd maar uv-a- en uv-b-stralen komen daar gewoon doorheen. Ook in de schaduw en als het schemert belasten ze de ogen tot 90 procent. Aan zee en in de bergen is dat zelfs nog meer. Licht zand, water en sneeuw reflecteren het zonlicht en versterken het tot 70 procent.

Iedereen die weleens een flinke zonnebrand heeft opgelopen, weet hoe sterk uv-straling is. Ook de ogen kunnen behoorlijk worden beschadigd door de zon. Zo kan een bindvlies- of hoornvliesontsteking optreden en kan op de langere termijn zelfs grijze staar ontstaan. Zonder een zonnebril met gegarandeerde uv-bescherming zouden de ogen zijn overgeleverd aan de zon. Om tijdens alle (weers)omstandigheden beschermd op pad te kunnen, is een zonnebril met goede uv-bescherming noodzakelijk. Heeft het model een UV 400 label, dan filtert het alle uv-stralen met een golflengte tot 400 nanometer. Uv-a- en uv-b-stralen vallen daaronder.


Let op: Een model met donkere glazen maar zonder uv-bescherming is gevaarlijker dan vaak wordt gedacht. De glazen weren het zichtbare licht af, waardoor de pupillen worden vergroot. De uv-stralen dringen echter gewoon verder door tot de ogen, waardoor een grotere hoeveelheid schadelijk licht via de vergrote pupillen binnendringt.


Kwaliteit voorop: Waaraan voldoet een goede zonnebril?

  • De glazen van een zonnebril mogen geen blaasjes, krasjes of insluitsels bevatten. Als er lichte druk op het glas wordt uitgeoefend met een vinger, mogen ze niet meegeven.

  • Volledig ontspiegelde glazen minimaliseren reflecties die aan de binnenkant van het glas kunnen ontstaan als licht van de zijkant of van boven binnenvalt.

  • Naast de kwaliteit van de glazen is ook het design van het frame bepalend. Een foutieve aanname is dat licht frontaal de bril binnendringt: strooilicht kan ook van boven of van de zijkant achter het glas belanden. Voldoende brede beugels en een passende grootte voor het gezicht zijn daarom minstens even belangrijk. Om optimale bescherming te bieden mag de zonnebril iets breder zijn dan het gezicht en iets hoger zijn dan de wenkbrauwen.

  • Het CE-kenmerk, dat iedere zonnebril die in Europa wordt verkocht moet hebben, informeert over de kwaliteit van de zonnebril. Het bevindt zich aan de binnenkant van de beugel en geeft aan dat het model voldoet aan de gangbare EU-standaarden.

Tip: Het CE-kenmerk kan makkelijk worden nagemaakt. Laat de bril bij twijfel checken door de opticien.


Dit vindt u mogelijk ook interessant:

> Zonnebrillen op sterkte: hierop moet u letten
> Sportbrillen: de juiste bril voor iedere sport
> Zonnebrillen voor het autorijden: hierop moet u letten
Zonnebrillen

Zonnebrillen

Struin door onze veelzijdige shop

Naar de zonnebrillen

Was deze informatie nuttig voor u?


Vragen?

Onze opticiens staan u graag te woord

Neem contact met ons op via:
service@misterspex.nl
Of bel gratis naar:

0800 380 06 77

Mister Spex nieuwsbrief

Altijd over aanbiedingen & trends
geïnformeerd zijn. Aanmelden en een 10% voucher ontvangen.

Veilig Winkelen & Betalen

Betaal via een versleutelde verbinding veilig met uw favoriete betalingsmethode.

Veilig Winkelen & Betaleng

Gratis verzending va. 39 €

Wij bezorgen gratis va. 39 € naar Nederland en België met DHL

Ontdek meer van Mister Spex

Exclusieve events, laatste trends en persoonlijk advies.


* Totaal van de reguliere shop prijs voor brilmontuur en de aanbevolen verkoopprijs (AVP) voor twee superontspiegelde Starvision enkelvoudige kunststof glazen (brekingsindex 1,5) incl. hard-coating verkrijgbaar op sterkte (Sph). + 6.0 / -6.0 dpt; Cil. + 2.0 / -2.0 dpt.

** Bij elk montuur zijn al superontspiegelde enkelvoudige kunststof glazen (brekingsindex 1,5) incl. hard-coating verkrijgbaar op sterkte (Sph). + 6.0 / -6.0 dpt; Cil. + 2.0 / -2.0 dpt bij de prijs inbegrepen.

De doorgestreepte prijs zonder AVP is de standaard verkoopprijs van Mister Spex.

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel