Terug naar het overzicht

Materiaal van zonnebrillenframes: een overzicht

Zonnebrillen worden tegenwoordig gemaakt van allerlei verschillende materialen. De frames zijn bijvoorbeeld van metaal, kunststof of natuurlijke materialen en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen.

Voor welk materiaal u kiest, is afhankelijk van de eisen die u stelt aan uw zonnebril. Verschillende materialen hebben verschillende voordelen wat betreft gewicht, flexibiliteit en stabiliteit. In onderstaande secties komen de meest voorkomende materialen aan bod.

Zonnebrillen van metaal

Edelstaal

Edelstaal is bijzonder aangenaam voor de huid. Het is robuust, roestbestendig en elastisch.

Titaan

Zonnebrillen van titaan zijn bijzonder licht van gewicht. In vergelijking met andere frames, zijn ze tot maar liefst 50 procent lichter. Het materiaal is hoogwaardig en de verwerking ervan gecompliceerd, wat van invloed is op de prijs. Titaan bevat geen nikkel, waardoor het bijzonder geschikt is voor mensen met allergieën.

Aluminium

Aluminiumframes zijn bijzonder licht en hebben een hoog draagcomfort. Een ander voordeel is de hoge roestbestendigheid.

In vogelvlucht: voor- en nadelen van metaal

  • Metaal heeft een belangrijk voordeel: het is erg robuust, waardoor de frames dun kunnen zijn. Bovendien is metaal kras- en breukbestendig.

  • Zonnebrillen met metalen frame zijn decent en onopvallend. Ze worden daarom graag gecombineerd met een elegant-serieuze look. Verschillende kleuren worden gecreërd door legeringen.

  • Metalen frames zijn niet geschikt voor sporters. Sterke belastingen en omstandigheden zoals de vorming van zweet kunnen ze niet aan. Het risico op blessures is daardoor groot.

Let op: bent u allergisch, kies dan voor een frame dat geen koper of nikkel bevat.

Zonnebrillen van kunststof

Acetaat

Deze kunststof bestaat voor een deel uit katoenpluizen. Zonnebrillen van acetaat zijn robuust en daarmee erg geschikt om mee te sporten. Een ander voordeel: ze zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren.

Polyamide

Zonnebrillen van polyamide zijn minder bevattelijk voor scheurtjes en broosheid. Als er spanning opstaat, is de kans op scheuren en breken echter wel aanwezig. Ook het verglazen en aanpassen is iets gecompliceerder.

In vogelvlucht: de voor- en nadelen van kunststof

  • Kunststof is makkelijk in het gebruik en makkelijk te bewerken. Het heeft een hoge weerstand: komt het in aanraking met bijvoorbeeld zweet of make-up, dan is er niks aan de hand. Bovendien zijn zonnebrillen van kunststof makkelijk aan te passen op het hoofd van de drager. Met behulp van hitte, zijn ze goed te vormen.

  • Zonnebrillen van kunststof hebben uiteenlopende designs. Van kleur tot patroon: bijna alles is mogelijk. Zo zijn ze verkrijgbaar met natuurlijke tortoise of havana print.

  • Een nadeel kan het gewicht zijn. Sommige zonnebrillen van kunststof zijn gewoon aangenaam licht, maar hoe groter het frame, hoe zwaarder ze worden.

  • Zonnebrillen van kunststof overtuigen door hun robuuste design maar zijn gevoeliger voor krassen en breuken dan zonnebrillen van metaal.

Zonnebrillen van natuurlijke materialen

Hout

Zonnebrillen van hout hebben een buitengewone en individuele look, want ieder model is een unikum. Als u op zoek bent naar een bijzonder frame, overweeg dan te investeren in een zonnebril van hout. Afhankelijk van het ontwerp is de hele bril of een deel ervan – de beugels, de voorkant – van hout.

Natuurhoorn

Frames van natuurhoorn worden vervaardigd uit de hoorns van waterbuffels die niet tot de beschermde diersoorten worden gerekend. Zonnebrillen van natuurhoorn zijn vaak glanzend mat of hoogglanzend en zijn dankzij het natuurlijke materiaal erg vriendelijk voor de huid. Tegen extreme hitte of vocht kunnen ze niet zo goed. Momenteel worden er steeds meer zonnebrillen met natuurhoorn-effect vervaardigd van kunststof.

In vogelvlucht: voor- en nadelen van natuurlijke materialen

  • Als u op zoek bent naar een extravagant model dat opvalt en uw individualiteit onderstreept, dan is een zonnebril van natuurlijke materialen de juiste keuze.

  • Natuurlijke stoffen zijn dankzij hun textuur esthetisch bijzonder aantrekkelijk. Bovendien hebben ze anti-allergische eigenschappen en zijn ze dus erg verdraagzaam voor de huid.

  • Aan een gecompliceerde productie en het gebruik van ongebruikelijke materialen hangt natuurlijk een prijskaartje, maar bij Mister Spex zijn brillen van bijvoorbeeld hout verkrijgbaar tegen vriendelijke prijzen.

Zonnebrillen expert

Dit vindt u mogelijk ook interessant

Weitere Ratgeberthemen

Das könnte dich auch interessieren

10%

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel