Contactlenzen: veelvoorkomende problemen en bijbehorende oplossingen

Contactlenzen hebben over het algemeen een erg hoog draagcomfort. U voelt ze niet zitten en, in tegenstelling tot een bril, beslaan of verschuiven ze niet. Helaas betekent dat niet dat het dragen van contactlenzen per definitie probleemloos verloopt. De klachten die kunnen optreden, hebben vaak uiteenlopende oorzaken. We hebben de meest voorkomende oorzaken en de bijbehorende oplossingen voor u op een rij gezet.


Contactlenzen: veelvoorkomende problemen

De meest voorkomende oorzaken1. Geen contactlenzen aanpassing & verkeerde keuze contactlenzen

Problemen ontstaan vaak als contactlenzen zijn aangeschaft zonder de lenzen vooraf gepast te hebben. Ieder mens heeft andere ogen en heeft daarmee andere, op het individu afgestemde, lenzen nodig. We raden u af lenzen te kopen zonder ze te hebben aangepast: vaak kiest u daarbij voor producten/materialen die schadelijk zijn voor uw ogen. Het draagcomfort en uw ervaring met contactlenzen zullen daardoor niet optimaal zijn. Past u de lenzen daarentegen bij een opticien, ontvangt u waardevolle tips en krijgt u lenzen die het beste passen bij uw ogen.

Ook als u al langer lenzen draagt en geen directe klachten heeft, raden wij u aan minstens één keer per jaar uw ogen te laten controleren.


2. Verzorging van de contactlenzen

Het onvoldoende of verkeerd reinigen van contactlenzen leidt vaak tot klachten. Externe invloeden zoals wimpers, zandkorrels en bacteriën belanden op de lenzen en kunnen jeuk of rode ogen veroorzaken. Ook het overschrijden van de voorgeschreven draagduur kan klachten veroorzaken. Denk daarbij aan:


 • Branderig gevoel
 •  Jeuk
 •  Plotseling onaangenaam gevoel tijdens het dragen van de lenzen
 •  Het gevoel dat er iets in het oog zit wat er niet hoort (het zandkorrel-effect)
 •  Meer traanvocht
 •  Verklevingen aan de ogen (wit/gele afscheiding)
 •  Rode ogen
 • Verminderd zicht
 •  Wazig of glazig zicht
 •  Droge ogen
 •  Veel afzetsels/vuil op de lenzen


 • Tip: Doe uw lenzen meteen uit om verdere irritaties te voorkomen. Kijk of de lenzen beschadigd zijn. Als dat inderdaad zo is, doe de betreffende lenzen dan niet meer in en neem contact op met de opticien. In alle andere gevallen maakt u de lenzen goed schoon, spoelt u ze af en desinfecteert ze. Daarna doet u de lenzen weer in. Als de klachten niet minder worden, neemt u contact op met uw oogarts of opticien.


  3. Droge en gevoelige ogen

  Als u droge ogen heeft en contactlenzen draagt, komt het u ongetwijfeld bekend voor: vermoeide ogen en een onaangenaam, krassend gevoel. Deze klachten ontstaan als uw traanlaag instabiel is en te weinig vocht produceert. U kunt dit (gedeeltelijk) oplossen door regelmatig na te druppelen met speciale oogdruppels. Uw lenzen worden op die manier vochtig waardoor uw ogen tot rust komen. Heeft u ook zonder lenzen gevoelige of droge ogen, dan kiest u bij voorkeur voor lenzen met een hoog vochtgehalte. Uw oogarts of opticien adviseert u graag over uw opties.


  4. Allergieën

  Pollen, stof en haren van huisdieren zijn voorbeelden van externe factoren die oogirritaties en allergieën aanwakkeren. Ze zetten zich vast aan contactlenzen en veroorzaken op die manier irritaties, rode ogen en opgezwollen oogleden. Wat helpt is het regelmatig en grondig reinigen van de lenzen, het tijdelijke gebruik van daglenzen, en, als het echt niet anders kan, het tijdelijk switchen naar een bril.


  5. Oogafwijkingen

  Soms hebben klachten aan de ogen niks te maken met het dragen van contactlenzen. Rode ogen, opgezwollen oogleden en jeuk treden dan bijvoorbeeld op omdat er sprake is van een ooginfectie of –afwijking. Neem bij het optreden van deze symptomen contact op met uw oogarts of opticien en draag de lenzen (tijdelijk) niet.  Onze vuistregel bij klachten: neem contact op met uw oogarts of opticien

  Als vuistregel geldt bij oogklachten altijd: ga liever één keer te vaak naar de oogarts of opticien dan één keer te weinig. Concreet betekent dit dat u zelfs als er hele kleine veranderingen optreden contact dient op te nemen met uw oogarts of opticien. Zeker als de klachten langer aanhouden of erger worden. Op die manier voorkomt u dat uw ogen door mogelijk letsel aan het bind- of hoornvlies blootstaan aan infecties en op de lange termijn ernstige schade oplopen.


  Dit vindt u mogelijk ook interessant:


  > Contactlenzen & allergieën

  > Contactlenzen en droge ogen

  > Verzorging van contactlenzen

  > Controle van contactlenzen


Was deze informatie nuttig voor u?


Vragen?

Onze opticiens staan u graag te woord

Neem contact met ons op via:
service@misterspex.nl
Of bel gratis naar:

0800 380 06 77

Mister Spex nieuwsbrief

Altijd over aanbiedingen & trends
geïnformeerd zijn. Aanmelden en een 10% voucher ontvangen.

Veilig Winkelen & Betalen

Betaal via een versleutelde verbinding veilig met uw favoriete betalingsmethode.

Veilig Winkelen & Betaleng

Gratis verzending va. 39 €

Wij bezorgen gratis va. 39 € naar Nederland en België met DHL

Ontdek meer van Mister Spex

Exclusieve events, laatste trends en persoonlijk advies.


* Totaal van de reguliere shop prijs voor brilmontuur en de aanbevolen verkoopprijs (AVP) voor twee superontspiegelde Starvision enkelvoudige kunststof glazen (brekingsindex 1,5) incl. hard-coating verkrijgbaar op sterkte (Sph). + 6.0 / -6.0 dpt; Cil. + 2.0 / -2.0 dpt.

** Bij elk montuur zijn al superontspiegelde enkelvoudige kunststof glazen (brekingsindex 1,5) incl. hard-coating verkrijgbaar op sterkte (Sph). + 6.0 / -6.0 dpt; Cil. + 2.0 / -2.0 dpt bij de prijs inbegrepen.

De doorgestreepte prijs zonder AVP is de standaard verkoopprijs van Mister Spex.

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel