We gebruiken cookies om u de best mogelijke service aan te kunnen bieden. Als u verder gebruik maakt van deze website, stemt u in met het gebruik van cookies.

Blauw licht-filter brillen voor de bescherming van uw ogen

Het is geen nieuws dat constant staren naar een beeldscherm onze ogen belast. Relatief nieuw is bovendien de wetenschap, dat de straling die van beeldschermen uitgaat, mogelijk langdurige schade kan aanrichten aan onze ogen. Er is namelijk sprake van schadelijk blauw licht. Hier leest u wat dit precies is en hoe een blauw licht bril daartegen beschermt.

Blauw licht-filter brillen

Blauw licht-filter brillen: Voor wie zijn brillenglazen met blauw licht filter-technnologie geschikt?

Vandaag de dag maken computers en smartphones voor de meeste mensen deel uit van het dagelijks leven. Een blauw licht-filter bril is voor hen een waardevolle investering. De tijd die we naar beeldschermen staren, mag daarbij niet worden onderschat: de vele kijkjes op onze smartphone tellen behoorlijk op. Wij raden brillenglazen met blauwe filter-technologie aan voor iedereen die intensief en soms urenlang onafgebroken naar een scherm kijkt. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die werken met een computer en fanatieke gamers.


Tipp: Heeft u een nieuwe bril gevonden, dan komt u via de optie„glazen kiezen“ naar het overzicht van onze glasopties. De blauw licht-filter kunt u glasveredeling kiezen.

Is blauw licht van smartphones en andere apparaten schadelijk voor de ogen?

Dat ultraviolet licht een schadelijk effect heeft op huid en ogen is al lang bekend. Dit licht heeft een korte golflengte (minder dan 400 nanometer) en is zeer rijk aan energie. Recentelijk is de aandacht echter verschoven naar het zogenaamde HEV-licht, dat door een blauw licht-filter kan worden tegengegaan. De afkorting staat voor "High Energy Visible", oftewel sterk energetisch blauw licht, dat zich bevindt aan de rand van het zichtvlak. Het vermoeden bestaat dat het de kans op leeftijdsgebonden maculadegeneratie vergroot. De fotoreceptoren op het netvlies sterven hierbij langzaam af, wat in het ergste geval leidt tot blindheid.


Het dagelijkse gebruik van computers, laptops en smartphones is bijzonder problematisch. De reden: De LED-achtergrondverlichting van moderne beeldschermen genereert een aanzienlijk groter aandeel blauw licht dan bijvoorbeeld een gloeilamp. De absolute hoeveelheid is weliswaar geringer dan overdag buiten, maar een ander kijkgedrag en de omgeving spelen een grote rol: naar een scherm kijken we vaak direct en geconcentreerd, en dat vaak meerdere uren per dag. De lage omgevingshelderheid in de avonduren maakt het alleen maar erger: de pupillen worden groter, waardoor er nog meer HEV-licht in het oog valt. Een ander ongewenst effect is dat het blauwe licht het slaapritme kan verstoren. Het belangrijke "slaaphormoon" melatonine kan er niet door vrijkomen, waardoor het lichaam 's nachts denkt dat het dag is.

Hoe werken blauw licht-filter brillen?

Net als zonnebrillen en hoogwaardige normale brillen die de ogen beschermen tegen UV-licht, beschermen glazen met een blauw licht-filter ook tegen HEV-licht en de mogelijke gevaren ervan. Hiervoor zijn de brillenglazen voorzien van een extra coating waar blauwe stralen met golflengtes boven de 400 nanometer niet doorheen komen. Optisch gezien is het verschil met normale brillenglazen minimaal: de blauw licht-filter is een lichte, nauwelijks waarneembare tint. Het verandert het uiterlijk van de bril niet en valt alleen op als u goed kijkt, bijvoorbeeld als u de glazen voor een witte muur houdt.


Vind nu de perfecte bril:

Mister Spex nieuwsbrief

Altijd over aanbiedingen & trends
geïnformeerd zijn. Aanmelden en een 5% voucher ontvangen.

Veilig Winkelen & Betalen

Betaal via een versleutelde verbinding veilig met uw favoriete betalingsmethode.

Veilig Winkelen & Betaleng

Gratis verzending va. 39 €

Wij bezorgen gratis va. 39 € naar Nederland en België met DHL

Ontdek meer van Mister Spex

Exclusieve events, laatste trends en persoonlijk advies.


* Totaal van de reguliere shop prijs voor brilmontuur en de aanbevolen verkoopprijs (AVP) voor twee superontspiegelde Starvision enkelvoudige kunststof glazen (brekingsindex 1,5) incl. hard-coating verkrijgbaar op sterkte (Sph). + 6.0 / -6.0 dpt; Cil. + 2.0 / -2.0 dpt.

** Bij elk montuur zijn al superontspiegelde enkelvoudige kunststof glazen (brekingsindex 1,5) incl. hard-coating verkrijgbaar op sterkte (Sph). + 6.0 / -6.0 dpt; Cil. + 2.0 / -2.0 dpt bij de prijs inbegrepen.

De doorgestreepte prijs zonder AVP is de standaard verkoopprijs van Mister Spex.