Terug naar het overzicht

Glasveredelingen: voor een optimaal zicht

Hoe zijn glazen eigenlijk opgebouwd? Uit welke lagen bestaan ze? En, hoe worden veredelingen uitgevoerd?

Brillenglazen bestaan uit verschillende lagen; iedere laag is een veredeling. Het aantal veredelingen, en daarmee dus het aantal lagen, is afhankelijk van uw persoonlijke behoeften en wensen. Sommige coatings zijn belangrijk voor alle brildragers, anderen zijn bedoeld voor specifieke afwijkingen of levensstijlen.

1. Het basisglas

Het basisglas is de onbewerkte grondstof, dus het onbewerkte materiaal van het glas. Er zijn twee varianten:

  • Concaaf gebogen: in het midden dunner dan aan de rand; ter correctie van bijziendheid

  • Convex gebogen: in het midden dikker dan aan de rand; ter correctie van verziendheid

Het basisglas vormt de basis van het brillenglas en wordt veredeld met verschillende lagen/coatings.

UV-filter

Dat uv-stralen allerlei negatieve effecten hebben, is bekend. Wat onze ogen betreft, kunnen ze ons hoornvlies en ons zicht (permanent) beschadigen. Dit gevaar bestaat met name in de zomer. Zonnebrillen zijn daarom voorzien van uv-beschermers in verschillende gradaties:

  • Klasse 0 = 88 procent doorlaatbaarheid, onvoldoende bescherming

  • Klasse 1 = 20 procent doorlaatbaarheid, voldoende bescherming binnen Nederland en landen met een vergelijkbare breedtegraad

  • Klasse 2 = 6,5 procent doorlaatbaarheid, goede bescherming

  • Klasse 3 = 0 procent doorlaatbaarheid, maximale/100 procent uv-bescherming (in de bergen & aan/op zee)

Om de negatieve gevolgen van uv-straling te minimaliseren zijn veel brillen eveneens voorzien van een uv-filter. Deze glazen hebben geen tint nodig maar kunnen er wel mee worden veredeld (bijvoorbeeld om constant switchen tussen bril en zonnebril te voorkomen).

Gepolariseerde glazen

Gepolariseerde glazen absorberen bijna alle lichtreflecties en voorkomen verblinding door de zon (bij uiteenlopende lichtverhoudingen). De veredeling bestaat uit het plaatsen van een speciale gepolariseerde folie in het glas.

Meekleurende glazen

Meekleurende glazen kleuren donker als de zon erop schijnt en worden weer lichter zodra de zon weg is. Het gebruiksgemak is daardoor bijzonder hoog want er hoeft niet meer constant gewisseld te worden tussen bril en zonnebril. Meekleurende glazen zijn bovendien voorzien van een goede uv-bescherming.

2. Kraswerende laag

Brillen en brillenglazen moeten beschikken over een hard omhulsel. Ze worden immers de hele dag blootgesteld aan allerlei externe invloeden. Op zachte kunststofglazen wordt daarom vaak een laag harde lak aangebracht. De glazen worden daardoor minder snel beschadigd en gaan langer mee. Hoe dunner het glas, hoe belangrijker de beschermende rol van de kraswerende laag.

3. Super ontspiegeling

De meeste glazen zijn tegenwoordig ontspiegeld. Er zijn verschillende gradaties mogelijk, die lopen van standaard ontspiegeling tot super ontspiegeling. Bij super ontspiegelde glazen worden lichtreflecties met 98 procent gereduceerd. De super ontspiegeling wordt aangebracht volgens een zogenaamd “meerlaags interferentie systeem” waarbij verschillende lagen met behulp van stoom op elkaar worden geplaatst. Bepaalde lichtgolven kunnen daardoor niet meer door het glas dringen en geen storende reflecties meer veroorzaken. Hoe meer lagen er op het glas worden aangebracht, hoe sterker de ontspiegeling van het glas.

Voordelen: Ontspiegelde glazen maken een helder zicht zonder storende reflecties mogelijk. Ook voor uw gesprekspartner want hij ziet uw ogen in plaats van het eigen spiegelbeeld. Ontspiegelde glazen zijn daarmee ook erg geschikt voor computerwerk.

4. Vuilafstotende laag

Een vuilafstotende laag, ook wel clean coat genoemd, is een hightech laag die met behulp van de nieuwste nanotechnologieën op het glas wordt aangebracht. Het glas wordt daardoor vele malen gladder, waardoor vuil en stof geen kans krijgen om zich vast te zetten. Het lotus-effect heeft eveneens vuilafwerende eigenschappen: Het antistatische effect zorgt ervoor dat water en vet als het ware meteen van het glas afrollen.

DE NUMMER 1 ONLINE OPTICIEN VAN EUROPA

Vind je nieuwe favoriete bril
Dames

Dames

Brillen
Heren

Heren

Brillen
Weitere Ratgeberthemen

Das könnte dich auch interessieren

10%

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel