Terug naar het overzicht

Vind de lenzen die bij u passen

Het aanbod aan contactlenzen is erg groot. U heeft de keuze tussen zachte en harde lenzen, tussen dag-, week- en maandlenzen, tussen ‘standaard’ lenzen en bijzonder zuurstof doorlatende lenzen, enzovoorts. Welk type lens het beste bij u past, is volledig afhankelijk van uw persoonlijke wensen en voorkeuren.

Uw contactlenzen – net zo individueel als u

Ieder mens is anders, en dat geldt ook voor de ogen. Juist daarom is het vinden van de passende, op uw ogen afgestemde, contactlenzen zo belangrijk. Op basis van criteria zoals oogafwijking, draagvoorkeuren en specifieke oogkenmerken bepaalt u welke lenzen dat zijn. Om u te assisteren bij het keuzeproces, hebben we de belangrijkste factoren voor u op een rij gezet.

1. Wat kunnen contactlenzen voor u betekenen? Voor welke oogafwijking moeten ze corrigeren?

Welke contactlenzen het beste aansluiten bij de individuele behoeftes van uw ogen, bepaalt u samen met een opticien of oogarts. Deze meet de vorm van uw hoornvlies en bepaalt het type oogafwijking en uw individuele correctiewaarden. Met deze waarden kunnen vervolgens passende lenzen worden gevonden en een hoog en langdurig draagcomfort worden gegarandeerd.

Contactlenzen zijn verkrijgbaar voor bijziendheid- of verziendheid en voor de correctie van een verkromd hoornvlies. Daarnaast zijn er multifocale lenzen die in het geval van ouderdomsverziendheid een alternatief bieden op de multifocale bril. Ieder soort lens heeft unieke, bijzondere eigenschappen. Hieronder leest u welke dat zijn:

Correctie van bijziendheid of verziendheid

Contactlenzen voor bijziendheid of verziendheid worden ook wel sferische contactlenzen genoemd. Sferische contactlenzen hebben overal dezelfde sterkte. Mensen die bijziend zijn, kunnen met sferische lenzen objecten in de verte (weer) scherp waarnemen; mensen die verziend zijn, kunnen met sferische lenzen objecten van dichtbij (weer) scherp waarnemen.

Naar de contactlenzen

Correctie van een verkromd hoornvlies

Mensen met een verkromd hoornvlies (astigmatisme) nemen voorwerpen vertekend waar. Zogenaamde ‘torische contactlenzen’ corrigeren daarvoor, waardoor het zicht weer scherp en onvertekend wordt. Bij het vinden van de juiste torische contactlenzen spelen uw dioptriewaarden, de mate van uw verkromming en uw cilinderwaarden een bepalende rol.

Naar de torische contactlenzen

Contactlenzen voor ouderdomsverziendheid

Om te corrigeren voor ouderdomsverziendheid (presbyopie) zijn speciale contactlenzen nodig. Deze zogenaamde multifocale contactlenzen hebben dezelfde werking als een multifocale bril, maar dan in lens-vorm. Ze zijn opgedeeld in verschillende zones waardoor voorwerpen in de verte, van dichtbij en in alle tussenliggende gebieden scherp waargenomen kunnen worden. Multifocale lenzen zijn daardoor in staat om een combinatie tussen bijziendheid en verziendheid en ouderdomsverziendheid te corrigeren.

Naar de multifocale contactlenzen

2. Hoe vaak draagt u contactlenzen?

Hoe vaak en hoelang u contactlenzen draagt, is afhankelijk van uw draagvoorkeuren en het advies van uw opticien/oogarts. U heeft de keuze tussen dag-, week- en maandlenzen:

Wilt u de lenzen af en toe dragen tijdens het sporten of het uitgaan, dan zijn daglenzen een geschikte optie. Ze zijn eenvoudig mee te nemen, worden iedere draagbeurt nieuw uit de verpakking gehaald en mogen na gebruik worden weggegooid. Reinigen en reinigingsmiddelen zijn daardoor niet nodig. Kortom: Daglenzen zijn bijzonder geschikt voor onregelmatig en flexibel gebruik.

Weeklenzen worden 1 tot 2 weken gedragen (de precieze draagduur vindt u op de verpakking). ’s Avonds doet u ze uit en plaatst u ze in een all-in-one reinigingsvloeistof, waar ze gedurende de nacht worden gezuiverd. Door de relatief korte draagduur hebben weeklenzen een hoog draagcomfort.

Maandlenzen zijn optimaal als u dagelijks contactlenzen draagt. ’s Avonds doet u ze uit en plaatst u ze in een speciale houder. Hou er rekening mee dat maandlenzen vanaf het eerste moment van dragen maximaal 30 dagen houdbaar zijn. Daarna moeten ze worden weggegooid en worden vervangen door een nieuw paar.

3. Welke lenzen passen het beste bij uw ogen?

Bij het vinden van de juiste lenzen spelen de individuele kenmerken van uw ogen een belangrijke rol. Hoe gevoelig zijn uw ogen? Worden ze snel droog en raken ze snel geïrriteerd? Of heeft u daar juist helemaal geen last van?

Is dat laatste het geval, dan heeft u over het algemeen weinig moeite met het vinden van passende lenzen. Hou er echter wel rekening mee dat uw ogen door interne en externe factoren worden beïnvloed en daardoor kunnen veranderen. Voelen uw ogen droger of gevoeliger aan dan anders, neem dan contact op met een opticien of oogarts.

Heeft u van nature vrij gevoelige ogen, dan is het vinden van geschikte contactlenzen iets lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Zo zijn contactlenzen met hyaluron voorzien van een natuurlijke, vochtspenderende laag en laten de nieuwste contactlenzen met silicone hydrogel extra veel zuurstof door.

Over het algemeen veroorzaken langdurige computerarbeid, tocht en kunstmatige luchtverschaffers zoals ventilatoren droge ogen. Bent u in staat deze omgevingen (nu en dan) te vermijden, zullen uw ogen minder snel droog worden. Is dat geen optie, dan kan regelmatig (na)druppelen uitkomst bieden.

TrueLens

NIEUW

True Lens
True Lens

TrueLens Comfort contactlenzen

Contactlenzen expert

Dit vindt u mogelijk ook interessant

10%

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel