Terug naar het overzicht

Hou uw gezichtsvermogen in de gaten – met de regelmatige oog-checkup

Ons gezichtsvermogen verandert over het algemeen onopgemerkt en erg langzaam. Een oogmeting dient daarom ieder jaar of om het jaar te worden afgenomen. Bij kinderen en ouderen wordt een jaarlijkse controle aangeraden.

Onderstaande alinea’s vatten de belangrijkste informatie met betrekking tot oogcontroles samen.

Hoe regelmatig moet ik mijn ogen laten meten?

Als u acute klachten heeft of uw zicht slechter wordt, neemt u natuurlijk meteen contact op met uw oogarts. Is dit niet het geval, laat uw ogen dan jaarlijks of om het jaar meten. Omdat ons zicht vaak onopgemerkt achteruitgaat, kunnen er klachten ontstaan zoals hoofdpijn, vermoeidheid en geïrriteerde ogen. Heeft u last van deze klachten, neem dan ook contact op met uw oogarts of opticien. Voor kinderen en ouderen geldt:

Oogmeting voor kinderen

Heeft u kleine kinderen, dan kan het geen kwaad eens met ze langs een oogarts te gaan. Kinderen kennen het verschil tussen goed en slecht zicht niet dus zullen niet zelf aangeven dat er iets niet klopt. Bij kleine kinderen t/m 3 jaar moeten de ogen minstens één keer onderzocht zijn. Op die manier worden oogafwijkingen voorkomen, of, tijdig opgespoord. Komen oogafwijkingen voor in de familie, laat de ogen van uw kind dan al testen als het tussen de zes en twaalf maanden oud is. In alle andere gevallen is het zinvol om de ogen van uw kind te laten onderzoeken voordat het naar de basisschool gaat.

Tip: Heeft u kleine kinderen, dan kan het geen kwaad eens met ze langs een oogarts te gaan. Kinderen kennen het verschil tussen goed en slecht zicht niet dus zullen niet zelf aangeven dat er iets niet klopt. Bij kleine kinderen t/m 3 jaar moeten de ogen minstens één keer onderzocht zijn. Op die manier worden oogafwijkingen voorkomen, of, tijdig opgespoord.

Komen oogafwijkingen voor in de familie, laat de ogen van uw kind dan al testen als het tussen de zes en twaalf maanden oud is. In alle andere gevallen is het zinvol om de ogen van uw kind te laten onderzoeken voordat het naar de basisschool gaat.

Oogmeting voor volwassenen

Naarmate we ouder worden, veranderen onze correctiewaarden sneller en stijgt de kans op oogziektes zoals groene of grijze staar. Een jaarlijkse oogmeting is dan ook aan te raden.

Waarom zijn regelmatige oogcontroles belangrijk?

De kans op een oogafwijking is tegenwoordig erg groot want onze ogen krijgen veel te verduren. De blootstelling aan bijvoorbeeld televisie, computerspelletjes, smartphones, langdurig computerwerk en school-/studieboeken heeft een negatief effect op ons zicht. Ook stress, vermoeidheid en invloeden vanuit het milieu kunnen resulteren in brandende of jeukende ogen en ons zicht verminderen.

Over het algemeen gaat ons zicht niet van de ene op de andere dag achteruit. Met name als er sprake is van lage minwaarden en verschillende correctiewaarden tussen het linker- en rechteroog, kan het ‘goede’ oog een tijdlang voor het zwakkere oog compenseren. Natuurlijk houdt dit niet in dat de oogafwijking verholpen is. Een oogmeting kan voor duidelijkheid zorgen.

Moet ik mijn ogen laten meten bij een oogarts of een opticien?

Zowel een oogarts als een opticien is bevoegd om een oogmeting uit te voeren. Waar uw voorkeur naar uitgaat, bepaalt u natuurlijk helemaal zelf. Hou daarbij wel rekening met onderstaande punten.

Oogarts

Heeft u concrete en acute klachten zoals jeukende, brandende of rode ogen, of een Fremdkörpergefühl, neem dan contact op met een oogarts. Natuurlijk kunnen uw ogen ook ziek of beschadigd zijn zonder dat u het in de gaten heeft. Bij de geringste twijfel dient een oogarts dus uw voorkeur te hebben. Bij kinderen worden de kosten over het algemeen gedekt door de ziektekostenverzekering, bij volwassenen kunnen aanvullende kosten in rekening worden gebracht. Check daarom altijd uw polisvoorwaarden voordat u stappen onderneemt. Hou bij de oogarts bovendien rekening met relatief lange wachttijden.

Opticien

Als u vermoedt dat uw zicht achteruitgaat maar u geen echte klachten heeft, kunt u naar een opticien in plaats van een oogarts gaan. Over het algemeen zijn de wachttijden minder lang. Bovendien kunt u na uw afspraak vaak meteen een nieuwe bril uitzoeken. Oogmetingen bij een opticien worden over het algemeen niet vergoed door de verzekering maar worden meestal wel verrekend met de aanschaf van een bril.

Tip: Lijdt u aan een chronische ziekte en slikt u daarvoor medicijnen, geef dat dan door aan uw oogarts of opticien. Medicijngebruik kan uw zicht beïnvloeden en uw correctiewaarden veranderen. Heeft u gedronken of drugs gebruikt, kan een oogmeting niet worden uitgevoerd.

DE NUMMER 1 ONLINE OPTICIEN VAN EUROPA

Vind je nieuwe favoriete bril
Dames

Dames

Brillen
Heren

Heren

Brillen
Weitere Ratgeberthemen

Das könnte dich auch interessieren

10%

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel