Terug naar het overzicht

Altijd een scherpe blik: zonnebrillen op sterkte

In de zomer, als de zon op volle kracht schijnt, grijpen de meeste mensen naar een zonnebril. Deze beschermt de ogen niet alleen tegen uv-stralen en reflecties maar is ook een geliefde aanvulling op onze look.Mensen met een oogafwijking staan voor een moeilijke keuze: dragen ze een zonnebril en zien ze minder goed of dragen ze ook in de zomer hun gewone bril? Met een zonnebril op sterkte combineert u het beste van twee werelden.

De zonnebril als belangrijke zonbeschermer

Zonnebrillen hebben verschillende functies. Tijdens zonnige dagen voorkomen ze dat we worden verblind door het felle licht en dat we gewoon ontspannen kunnen kijken. Daarbij geldt: hoe donkerder het glas, hoe minder last we hebben van reflecties.

Tip: Zonnebrillen bij Mister Spex zijn voorzien van een uv-factor 400.

Wat veel mensen niet weten, is dat een zonnebril niet alleen bescherming biedt in de zomermaanden, als de lucht strakblauw is. Ook in de schaduw of tijdens een bewolkte dag vallen uv-stralen namelijk in onze ogen. Bovendien moet de soms sterke weerspiegeling van water, sneeuw of zandstrand niet wordt onderschat.

Verglaasde zonnebrillen: ideaal voor brildragers

Voor brildragers is een verglaasde zonnebril, oftewel een zonnebril op sterkte, een goede keuze. Een zonnebril op sterke corrigeert voor de oogafwijking en beschermt de ogen tegelijkertijd tegen de zon.

Ook voor uitstapjes naar het strand zijn ze erg geschikt. Contactlensdragers hebben aan zee te kampen met wind en zand, wat droge, brandende ogen kan veroorzaken. Een zonnebril met voldoende groot frame en voldoende grote glazen beschermt de ogen daarvoor.

Ook tijdens het zwemmen kunnen contactlenzen irritaties veroorzaken. Komt er bijvoorbeeld water in de ogen terecht, kunnen micro-organismen onder de lenzen belanden en infecties veroorzaken. Ook op die momenten is een zonnebril op sterkte een goed alternatief. Bovendien beschermt ze de ogen tegen reflecties die worden veroorzaakt als de zon op wateroppervlakten schijnt.

Tip: Bent u geen fan van contactlenzen maar wilt u niet steeds met twee brillen op zak rondlopen, is een model met meekleurende glazen een goede keuze. Deze glazen passen zich automatisch aan op veranderende lichtomstandigheden en worden donkerder als de zon schijnt.

Waarop moet u letten bij de aanschaf van een zonnebril?

  • De zonnebril moet beschikken over een gegarandeerde uv-bescherming. Een uv-filter van 400 betekent bijvoorbeeld dat ultraviolette stralen tot een golflengte van 400 nanometer door de glazen worden geabsorbeerd.

  • De filtercategorie, oftewel de mate waarin de glazen getint zijn, moet geschikt zijn voor landen en regio’s waar de bril wordt gedragen. De zonnebrillen van Mister Spex houden 85 procent van alle zonnestralen tegen, wat geschikt is voor zowel Nederland als een vakantie in Zuid-Europa.

  • De kwaliteit van de bril wordt weergegeven door het CE-kenteken, dat op de binnenkant van de beugel te vinden is. Het betekent dat de bril voldoet aan Europese standaarden. Het keurmerk kan echter eenvoudig worden nagemaakt, waardoor het belangrijk is dat u de zonnebril koopt bij een opticien.

  • Als u hoge correctiewaarden heeft, dan heeft een model met een stevig frame de voorkeur. Zonnebrillen met een smal frame of helemaal geen frame zijn minder geschikt.

  • Hou bij de aanschaf rekening met het gewicht van het frame. Is het model zelf al relatief zwaar, dan is dat na de verglazing helemaal het geval. Lichte frames zijn geschikter voor zonnebrillen op sterkte.

  • Niet alle zonnebrillen kunnen worden verglaasd. De glazen mogen niet te groot zijn en het frame mag niet te zeer gebogen zijn. Bovendien moet het materiaal geschikt zijn voor een verglazing.

De twee laatst genoemde punten mag u negeren als u heeft gekozen voor een combinatie van contactlenzen en een gewone, niet-verglaasde zonnebril. Deze oplossing voorkomt dat u constant twee brillen bij u moet dragen. Ondanks het feit dat een zonnebril op sterkte u helpt ook in de zomer goed te kunnen zien, moet u zodra u binnen bent natuurlijk switchen naar uw gewone bril op sterkte.

Tip: Bij Mister Spex kunt u verglaasde zonnebrillen met bruine, grijze of groene glazen bestellen. Bovendien bieden wij voor veel modellen een originele verglazing aan waarbij de kleur van de glazen gelijk is aan de kleur van de glazen van de gewone, niet-verglaasde zonnebril.

Tot slot: Is een zonnebril op sterkte geschikt voor u?

Of een zonnebril op sterke een passende keuze is, hangt allereerst af van uw wensen. Bedenk welke alternatieven u heeft en of u liever eerst de combinatie contactlezen en normale zonnebril wilt uitproberen. In veel situaties is een verglaasde zonnebril echter van voordeel. Met name de gecombineerde correctie- en zonbeschermingsfunctie is aantrekkelijk. Ook voor mensen die liever geen contactlenzen dragen, is het een goede optie. Welke keuze u ook maakt, vergeet niet dat uw ogen ook op bewolkte dagen en in de wintermaanden beschermd moeten worden tegen de zon.

Oogmeting
Oogmeting

Oogmeeting bij u in de buurt

Bij één van onze partneropticiens
  • Oogmeting

  • Glasadvies

  • Aanpassing

Zonnebrillen op sterkte
Zonnebrillen op sterkte

Zonnebrillen op sterkte

Zonnebrillen expert

Dit vindt u mogelijk ook interessant

Weitere Ratgeberthemen

Das könnte dich auch interessieren

10%

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel