Terug naar het overzicht

Zo vindt u een zonnebril die past bij wie u bent

Op het strand of tijdens een wandeling door de stad: bij goed weer mag een zonnebril niet ontbreken. Ze beschermt uw ogen tegen de zon én is een trendy aanvulling op uw outfit.

Een passende zonnebril matcht niet alleen bij uw outfit maar ook bij uw type persoon. Weet u welke huidtint u heeft en welke zonnebril past bij uw kapsel? De meeste mensen weten dat niet. Met de volgende tips achterhaalt u het en wordt het vinden van de juiste zonnebril heel eenvoudig.

Een passende zonnebril voor uw huidtint

Er bestaan twee soorten huidtypen: warm en koud. Deze typen hebben niks te maken met een donkere of een lichte huidskleur, maar worden bepaald door de zogenaamde ‘basistint’. Deze tint schemert als het ware door huid, haren en ogen. Warme kleurtypen hullen zich bij voorkeur in warme kleuren, koude kleurtypen in koude kleuren.

Warme kleurtypen

  • Warme huidskleur met gele basistint en groen doorschijnende aders; de zogenaamde lente- en herfsttypes

  • Gele, abkrikooskleurige of ivoorkleurige tint

  • Sproeten zijn goud of roodachtig van kleur

  • Dit staat bijzonder goed: Zonnebrillen in warme kleuren met rode en gele nuances, zoals koraalrood, perzik, koper en beige

Warme kleurtypen
Warme kleurtypen

Koude kleurtypen

  • Koude huidskleur met blauwe basistint en blauw doorschijnende aders; de zogenaamde zomer- en wintertypes

  • Lichte rooskleurige tot blauwe tint

  • Sproeten zijn honingachtig of grijzig van kleur

  • Dit staat bijzonder goed: Zonnebrillen in koude kleuren met blauwe en groene nuances, zoals grijs, paars, pruim of turquoise

Koude kleurtypen
Koude kleurtypen

Een olijfkleurige tint kan bij geen van de beide huidtypes worden ondergebracht omdat zowel een gele als blauwe basistint zichtbaar is. Veel indelingen plaatsen de olijfkleurige tint echter bij de koude typen.

Tip: U kunt uw huidtype heel eenvoudig zelf bepalen. Laat goud uw gezicht glanzen en er krachtig uitzien, dan heeft u een warme huidtint. Verleent zilver u meer uitstraling, dan heeft u een koude huidtint.

Een passende zonnebril voor uw haarkleur

Als u zich bij de aanschaf van een nieuwe zonnebril laat leiden door uw haarkleur, kies dan voor een frame uit dezelfde kleurfamilie. Hou echter ook rekening met uw tint. Een iets spannendere styling bereikt u door een frame te kiezen in een complementaire kleur. Er ontstaat zo een edgy contrast tussen de bril en uw haarkleur.

Blond haar

Blond haar gaat goed samen met heldere kleuren zoals pasteltinten. De frames mogen transparant en licht zijn. Optimaal voor koude huidtypen zijn donkergrijs of blauw, voor warme huidtypen zijn donkergroen en intensief rood een goede keuze.

Bruin haar

Bij bruin haar passen veel verschillende kleuren. Voor koude huidtypen zijn lichtblauw en - roze heel geschikt, voor warme huidtypen roze, donkerblauw en zwart.

Zwart haar

Heeft u zwart haar, dan staan donkere zonnebrillen en krachtige kleuren u het beste. Heeft u een relatief lichte tint, kies dan voor grijze of rookachtig blauwe frames. Pastelkleuren kunt u beter vermijden: het zachte effect gaat door het donkere haar verloren.

Rood haar

Mensen met rood haar kunnen veel kleuren goed dragen. Met name zonnebrillen in herfsttinten zoals koper en oranje en pasteltinten staan heel goed. Contrastrijker wordt het met groene of blauwe modellen.

Tip: Mensen met grijs haar kiezen bij voorkeur voor decente kleuren zoals zilver of pasteltinten.

Een passende zonnebril voor uw kapsel

Heeft u kort haar of draagt u uw haar graag in een staart? Of, heeft u lang haar dat u graag los draagt? Ongeacht wat voor een kapsel u heeft, voor iedere styling is er een passende zonnebril. Wat belangrijk is, is dat kapsel en zonnebril elkaar aanvullen in plaats van los van elkaar de show proberen te stelen. Doorslaggevend is natuurlijk altijd uw persoonlijke smaak.

Kort, opgestoken of gevlochten haar

Als u kort, opgestoken of gevlochten haar heeft, speelt de zonnebril de hoofdrol. Als u te grote en opvallende monturen vermijdt, kunt u eigenlijk niet veel fout doen. Zowel transparante frames als decente metalen brillen en smalle frames vullen uw look perfect aan.

Glad haar

Als u glad haar heeft, kunnen opvallende zonnebrillen al snel de show stelen. Kies dus liever voor een wat subtieler model.

Krullen en haar met veel volume

Heeft u een flinke bos haar, dan past een opvallende of grote zonnebril erg goed bij u. De wat ingetogenere modellen vallen al snel in het niet.

Een pony

Een pony valt op en is een echte eyecatcher. Uw zonnebril is dan bij voorkeur niet te opvallend. Lichte en dunne frames zijn heel geschikt. Iets opvallender maar ook heel geschikt zijn brede modellen in een lichte kleur.

Tip: U bent op zoek naar een passend model dat bij uw gezichtsvorm past? Neem eens een kijkje bij onze Gezichtsvorm-expert en ontdek welke modellen bijzonder goed passen bij uw gelaatstrekken.

Tot slot

Een koude of warme huidtint, lang of kort haar: uw type bepaalt mede welke zonnebrillen u goed staan. Bij het maken van de definitieve keuze kunt u gebruikmaken van onze tips en makkelijk het ideale model vinden. Kies daarbij natuurlijk altijd voor een zonnebril die u ook gewoon mooi vindt.

Zonnebrillen expert

Dit vindt u mogelijk ook interessant

DE NUMMER 1 ONLINE OPTICIEN VAN EUROPA

Vind je nieuwe zonnebril
Weitere Ratgeberthemen

Das könnte dich auch interessieren

10%

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel